Zeerobben laat Veenwouden terugkomen in slotfase

VEENWOUDEN - Vooraf teken je voor een punt in Veenwouden, maar zaterdag waren vriend en vijand het er over eens dat Zeerobben onnodig twee punten heeft laten liggen. De gehele wedstrijd waren de Harlingers de bovenliggende partij, echter zij konden niet definitief afstand nemen mede dankzij goed keeperswerk van Van der Mark. Zij lieten daardoor de hoop op een beter resultaat voor de thuisclub in leven. Wytze Veenstra maakte van de gelegenheid gebruik en bezorgde het fortuinlijke Veenwouden alsnog een punt en stuurde de gasten met een fikse kater naar huis.

De eerste kans was voor de thuisclub. In de derde minuut krulde Albertjan van Zwol uit een vrije trap de bal op de lat. Hierna namen de groen-witten het heft in handen en ontstonden er voor het doel van de gastheren hachelijke situaties. Tot een score kwam het echter niet. Een lange haal van de verdediging van Veenwouden werd door Jordy Torenbeek foutief ingeschat; Nivard Vrieling kreeg vrije doorgang, gelukkig stond Arjen Veenstra goed op te letten. Halverwege de eerste helft brak Zeerobben de score open. Uit een één-twee met David van der Pol speelde Patrick Amels zich goed vrij en omspeelde de doelman en uit een moeilijke hoek scoorde hij verdiend de 0-1. Hierna kreeg de verdediging van Zeerobben ook beter grip op de altijd gevaarlijke aanval. Torenbeek herstelde zich knap, nadat hij wat steekjes had laten vallen. Een compliment is op zijn plaats voor de gehele verdediging; zij gaven eigenlijk geen kans weg, uitgezonderd één vijf minuten voor tijd. Een feller en strijdvaardiger Zeerobben kwam dan ook verdiend op 0-2 door een doelpunt van Dylan Drent, die deze keer niet buitenom maar binnendoor het strafschopgebied penetreerde en met een laag en hard schot de keeper kansloos liet.

Vanaf minuut één na de pauze probeerden de elf van trainer Inne Schotanus een veiliger marge te forceren. David van der Pol had de pech van afstand net naast te schieten. De druk op het doel van Van der Mark bleef, maar de mogelijkheden om de score uit te breiden werden niet benut. Veenwouden deed iets terug in de vorm van een goede kans uit een corner, maar Patrick Amels bracht in de doelmond redding. Vanaf dit moment was elke aanval van de gasten uit Harlingen gevaarlijk en leverde een groot aantal mogelijkheden op. Ze waren niet besteed aan de spitsen.

In de 58e minuut spatte een kanonskogel van Dylan Drent uiteen op de vuisten van Coenraad van der Mark, uit de rebound krulde David de bal richting doel en weer stond de goalie op de juiste plaats. Allard Sym Sprenger onderschepte een aanval en met een dieptepass lanceerde hij David, die de bal goed controleerde maar zijn boogbal ging net over. Eenzelfde lot onderging een stiftballetje van Patrick van der Veen.

Een paar minuten later moest Patrick van der Veen met een enkelblessure zich laten vervangen door Justin Rienks. Met nog een kwartier te spelen leek Zeerobben afstand te nemen. Een salvo aan afstandsschoten werd echter door de uitstekend keepende Van der Mark gepareerd met de vuisten. Vanaf links brak Patrick Amels door. Zijn voorzet werd door Marijn Helfferich ingekopt, maar de correct leidende scheidsrechter Van der Meijden had al voor obstructie tegen Patrick gefloten. Zijn vrije trap belandde ook weer op de vuisten van de doelman. En als je zelf niet scoort, is de kans groot dat de tegenstander dit wel doet.

Uit het niets ondernam spits Wytze Veenstra van 25 meter een poging. Het uitzicht werd Arjen Veenstra ontnomen en het ‘zondagsschot’ verdween achter de aan de grond genagelde doelman Veenstra. Met nog vijf minuten plus nog wat blessuretijd riep Zeerobben het noodlot over zich af. Nog geen drie minuten later was het weer spits Veenstra, die uit een voorzet van Stefan Jan Sijtsma de 2–2 maakte. In de slotminuten bleef de dreiging van Veenwouden, maar waren weer de kansen voor Zeerobben. Eerst kogelde Patrick Amels op de vuisten van de keeper, de terug spattende bal was voor Higor da Silva, zijn inzet werd door een verdediger geblokt. In de allerlaatste minuut kreeg David van der Pol nog een enorme kans, maar het geluk was niet aan zijn zijde, de bal ging rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. De onbetwiste ‘man of the match’ doelman Coenraad van der Mark kreeg na de wedstrijd in alle bescheidenheid het welverdiende bosje bloemen.

Niet scoren en daardoor afstand nemen van de opponent is eigenlijk het enige wat trainer Schotanus zijn spelers kwalijk kan nemen. Inzet en passie waren in voldoende mate aanwezig. Als de gecreëerde kansen in de komende wedstrijd thuis tegen Rijperkerk benut worden, kan de kater van Veenwouden weggespoeld worden.

Opstelling van Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Chekina Nzoko, Jordy Torenbeek, Allard Sym Sprenger, Gideon Vellinga, Dylan Drent, Patrick Amels, David van der Pol, Patrick van der Veen (75e min. Justin Rienks ), Marijn Helfferich (85e min. Higor da Silva).