Nederlaag voor zwak spelend fc Harlingen

HARLINGEN - Op een zonovergoten, maar winderig sportveld aan de Vierkantsdijk speelde zondagmiddag de fc Harlingen tegen Drachten. Een wedstrijd waarin er voor de Hartingers wel wat te halen viel, maar dat pakte anders uit. Fc Harlingen was niet vooruit te branden en speelde gehaast, onnauwkeurig en met een zekere gelatenheid en dat moet je tegen Drachten niet doen. Ook de wind speelde in dit duel een belangrijke rol. Verder begon de fc Harlingen zonder twee vaste basisspelers Barry Hamstra was geblesseerd en Stefan Adema moest werken en dat scheelt wel een slok op een borrel.

Drachten liet vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Schram zien waarvoor ze naar Harlingen waren gekomen. Ze kleunden er meteen fel in, vooral Jorge Pirez moest het in de eerste minuten ontgelden. Al in de eerste minuut wist Drachten te scoren. Het was Hamsa Geyik die vanaf 25 meter op het doel van Lolke Visser schoot. De bal werd nog even van richting veranderd en Lolke was kansloos, 0-1.
Een behoorlijke tegenvaller voor fc Harlingen. Maar Ralf van Hurck dacht daar een minuut later anders over. Vanaf 35 meter liet hij een dwarrelend schot los waar de Drachster doelman zich op verkeek en de stand was hierdoor in de tweede minuut weer in evenwicht, 1-1.

Drachten speelde met de wind in de rug vaak de lange bal naar de twee snelle spitsen. Lolke Visser moest fraai redding brengen op een harde knal en aanvoerder Niels Outhuyse kopte een gevaarlijk indraaiende corner van Drachten uit het doel. Fc Harlingen was niet in staat goed voetbal op de wat hobbelige grasmat neer te leggen; veel foute passes en verlies in de duels. Drachten was fysiek veruit de meerdere, al ging dat gepaard met een fiks aantal overtredingen.
Achterin bij de Harlingers was er onrust en paniek. Sjouke Bootsma wist echter met Albert Nieuwenburg de Drachsters van scoren af te houden. Op links lag voor de fc Harlingen vaak de meeste ruimte en kon linksachter Bram Wijbenga vaak langs de lijn oprukken, maar de verdedigers van Drachten zorgden er voor dat Jorge Pirez en de flets spelende Kevin Jaarsma niet gevaarlijk werden. Fc Harlingen kwam goed weg toen Sjouke Boots ma een overtreding binnen de 16 meter beging, maar volgens de scheids de bal speelde.

Het spel was aan beide kanten rommelig. In de 35e minuut kwam Jorge Pirez met zijn rug naar het doel in balbezit, toen hij draaide werd hij door zijn vaste bewaker vastgepakt en onderuit gehaald. Pirez viel en de scheids gaf een penalty. Kevin Jaarsma schoot de bal vanaf elf meter onberispelijk in en fc Harlingen nam de leiding, 2-1. Voor het wegtrappen van de bal kreeg Jeffrey van der Mast van Drachten een gele kaart en dat zou later voor hem grote gevolgen hebben. Rust 2-1.

Na de rust kreeg fc Harlingen de wind in de rug en of dat een groot voordeel is, is moeilijk te zeggen. Het leek voor de Harlingers goed te beginnen; Kevin Jaarsma scoorde maar vanuit buitenspel-positie, dus ging de treffer niet door. Het bleef de hele middag moeilijk combineren voor de Harlingers en het middenveld met Jorik Erents, Lee Roy Purvis en de diep met de punt naar achter spelende Ralf van Hurck kreeg geen vat op de wedstrijd. Op rechts had Mateusz IJpe het erg moeilijk. In de 65e minuut werd Niels vastgehouden in kansrijke positie, maar de scheids gaf voordeel en dat bleek geen voordeel te zijn, weg kans. In de 70e minuut kreeg de speler met nummer 5 die al eerder een gele kaart kreeg zijn tweede en dus rood. Vanaf dat moment was het tien tegen elf en zou dat voor de fc Harlingen een voordeel moeten zijn. Maar het omgekeerde was het geval. Drachten pakte de zaken nog fanatieker aan en was de betere ploeg. Fc Harlingen stond erbij en keek ernaar.

Bram Wijbenga werd vervangen door André Sopacua en Mateusz kreeg geel na het weggooien van de bal. In de 72e minuut kreeg Drachten op rechts een onterechte corner. Deze werd niet goed weggewerkt door de Harlinger verdediging, de bal kwam bij de geheel vrijstaande Jard Venema, die de 2-2 prima binnen schoot. Niels Outhuyse werd vervangen door Frank Claasz Coockson. Drachten bleef de betere ploeg en ging voor de overwinning. Zij werden daarbij geholpen door Mateusz IJpe en de scheidsrechter, die een penalty gaf na een vermeende overtreding van Mateusz, die tevens geel kreeg en ook kon vertrekken. Marcel Koops wist wel raad met dit buitenkansje en bracht Drachten op een 2-3 voorsprong.
Wat fc Harlingen hierna ook probeerde, men slaagde er niet in verandering in de score te brengen, ondanks een corner van Lee Roy Purvis die op de lat belandde en een schot van Ralf van Hurck dat net overging. Fc Harlingen speelde één van haar slechtste wedstrijden en verloor terecht van een gemotiveerd Drachten.

Opstelling fc Harlingen: doel Lolke Visser, achter Mateusz IJpe, Sjouke Bootsma, Albert Nieuwenburg, Bram Wijbenga (André Sopacua), middenveld Jorik Erents, Ralf van Hurck, Lee Roy Purvis, Niels Outhuyse (Frank Claasz Coockson), spitsen Kevin Jaarsma en Jorge Pirez.