Sport

Loopweekend vol obstakels of onder volle maan

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Afgelopen weekend waren er weer de nodige loopevenementen in het noorden van Nederland. In Grou was er alweer de 45e editie van de Merenloop bekend van zijn pittige parcours langs het Pikmeer, het PM kanaal ( met klimmetjes over hekken) en twee keer de pittige aquaductpassage. De start is tegenwoordig op het Halbertsmaplein in het centrum van Grou waar het dan ook een drukte van belang was. Mede door het mooie weer stonden er dik 1000 lopers aan de start voor de twee jeugdlopen, de 5, 10 of 14 kilometer.

Winnaar op de hoofdafstand werd net als in 2014 Riekele Kobes uit Haskerhorne in een tijd van 48.51. Melchior Ram uit Harlingen werd in het snelle deelnemersveld keurig 20e in een tijd van 1.00.16. Jorrit Ingwersen liep deze afstand in een tijd van 1.21.25, Wim Manshande 1.28.16 wat niet geheel tot tevredenheid had gestemd daar hij door zware benen niet echt lekker gelopen had. Henriëtte Westra was de snelste Harlingse in 1.33.39. Jose Gillessen liep een tijd van 1.40.57 en Lisette Kooistra 1.44.34. Tineke van der Veen liep de 10 kilometer in een tijd van 49.40 en werd hiermee 48e. De Veneboerloop in Drachten met het Noordelijk kampioenschap 10 kilometer had een sterk deelnemersveld! Winnaar Paul Zwama had er slechts 31.22 voor nodig. Marcel Hoekstra uit Harlingen werd 10e bij de 40 plussers in een tijd van 39.29.

De echte trail liefhebbers moesten zaterdagavond naar de Neverest Night Trail in Gasselte. Run Forest Run had deze trail georganiseerd vanaf Restaurant ‘t Hemelriek gelegen bij een groot bosmeer. Een kleine 100 deelnemers stonden aan de start voor 11,17 of 25 kilometer. Om 19.00 was het donker maar de volle maan zorgde voor toch nog wat licht op het parcours. Alle lopers liepen met een hoofdlamp op om nog meer zicht te hebben op alle obstakels als boomstronken,takken of kuilen. De lopers moesten de licht gevende linten volgen voor de route en dat viel niet altijd mee. Onverlaten hadden linten weggehaald maar gelukkig waren er lopers met een route op het gps horloge zodat de meesten goed liepen. Herman Geritz uit Midlum was natuurlijk van de partij net als Chris Douwsma uit Harlingen. Het parcours was over het algemeen goed te lopen, alleen rond kilometer 22 was het flink pittig vanwege de klimmetjes door het mulle zand van het Zeldenrust zandgat. Herman en Chris maakten er een mooie trail van en liepen zelfs een kilometer extra door het missen van een lintje. Chris had er 2.52.59 voor nodig en Herman 2.54.22. Dit was voor beiden een geweldig leuke loopervaring!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda