Lastige overwinning in IJlst voor VVH heren 1

IJLST - Na een moeizame seizoenstart (nederlagen tegen OPM Heerenveen en DBS Balk) had het eerste herenteam van VVH al haar wedstrijden in oktober tot nog toe gewonnen (van CSV Zwolle en Turfstekers Drachten). Afgelopen zaterdag werd daar de winst op ANO in IJlst aan toegevoegd. Eenvoudig was dit echter niet.

VVH beschikte afgelopen weekend weer over een fitte selectie. Binnen de lijnen begonnen de eerste set Paul Lups, Anne Durk Bakker, Meindert Paul Kwast, Marnik Agema, Alle Taco Schat, Reinier Kwast en Niels Wienbelt. Op de bank begonnen Ignarts Bakker, Rik Sijtsma en Ewout Schat. VVH begon de set uitstekend. Vanuit een goede passing wist Paul zijn aanvallers goed te bereiken. Met name Marnik en Reinier werden veelvuldig aangespeeld en scoorden vrijwel steeds direct. Op wat onnodige servefouten na was het van VVH-zijde een perfecte set die met 18-25 eenvoudig werd binnengesleept.

De tweede set waren beide teams meer aan elkaar gewaagd. ANO, dat de beschikking heeft over twee ex-topdivisie spelers en een ex-eredivisie speler, wist met name met de serve en aanval een beter rendement te halen. De aanvalskracht van Anne Durk en Meindert Paul werd deze set op de buitenkant vaker benut, maar toch kon VVH niet voorkomen dat de thuisploeg de leiding nam en als eerste de twintig punten grens doorbrak. Hierna probeerden de Harlingers zich terug te knokken door Rik en Ewout in te brengen voor Paul en Reinier. Rik liet zich direct gelden door een harde aanval via de blokkering van ANO uit te slaan. ANO scoorde echter wederom en kwam op 24-18 op setpoint. VVH scoorde terug, waarna Meindert Paul aan service kwam. Via zijn lastige floatserve en een sterke Harlinger blokkering , waarbij vooral Marnik uitblonk, kwam VVH puntje voor puntje terug. ANO passte zeer zwak en aanvallend was het zeer pover. VVH maakte hier gretig gebruik van en pakte met lef en overtuiging de set (25-27).

Het verliezen van de tweede set deed duidelijk pijn, want aan het begin van de derde set liep VVH kinderlijk eenvoudig weg. Tegen de harde aanvallen van Reinier en Anne Durk wist ANO geen blokkering over te stellen en al snel stond VVH op een ruime (8-14) voorsprong. Hierna kwam ANO echter terug via een serveserie. Ewout, die deze set was begonnen op de plek van Paul, had het moeilijk om een goede (scorende) oplossing te vinden en binnen no-time was de voorsprong teniet gedaan. Paul en Rik kwamen wederom binnen de lijnen en vervolgens golfde het spel op en neer. Eenmaal boven de twintig punten grens kon de setwinst nog beide kanten op. Deze set was ANO daadkrachtiger, waardoor het 28-26 werd voor de thuisploeg.

Ignarts nam de plek van Meindert Paul in het vierde bedrijf. ANO kreeg door het winnen van de derde set helaas weer de nodige praatjes. Nadat Reinier een bal in zijn gezicht kreeg bij een niet sluitende blokkering liet de thuisploeg zich van zijn onvolwassen kant zien door constant lage opmerkingen te maken en de Harlingers te intimideren. Op deze wijze ANO wel vaker punten overigens, dus vooraf was hier ook al rekening mee gehouden. VVH maakte mede door dit gedoe enkele onnodige fouten en een time-out werd genomen op 7-2. De Skûtsjeboys kwamen vervolgens punt voor punt dichterbij, maar richting het einde was het echter wederom ANO die afstand nam door goed serveren en verdedigen. Hier kwam bij dat VVH enkele keren in de aanval nét niet genoeg lef toonde waardoor ze niet tot scoren kwamen. Het inbrengen van Ewout, Rik en Meindert Paul ten spijt, was het ANO die met 25-21 de set terecht won.

De vijfde beslissende set moest een winnaar brengen. Paul begon weer als spelverdeler en Meindert Paul kwam weer binnen de lijnen als passer-loper en Ignarts verhuisde naar de midaanval. Het spel golfde deze set op en neer. ANO scoorde met name via hun diagonaalaanval, terwijl VVH bleef variëren. Bij de wisseling van veld stond het 7-8 voor VVH. Eenmaal aan de andere kant van het veld nam ANO de leiding. VVH had twee aanvallers voor het net en daardoor konden de mannen uit IJlst een goede blokkering zetten. Het werd 10-8, waarna VVH via Marnik scoorde. Paul kwam vervolgens aan service en deed dit uitstekend. Samen met een goede blokkering liep VVH uit naar 10-12. Hierna werd om en om de side-out gepakt, waarna op 13-14 een matchpoint voor VVH op het scorebord kwam. Na een perfecte pass, wist Paul Marnik wederom te bedienen. Deze sloeg de bal keihard langs de blokkering op de vloer en dus was de winst voor VVH!

Weer een overwinning voor de Harlingers dus, waardoor ze bovenin de middenmoot blijven meedoen. Komende zaterdag spelen de mannen om 19.00 uur in eigen Waddenhal tegen Leevoc.