Sport

Jubilerende Jeu de Boule organiseert Walle Geertsje

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Zondag vanaf 10.30 uur wordt het prestigieuze ?Walle Geertsje toernooi? gespeeld bij Jeu de Boule Vereniging Boulegoed aan de Jetting (achter het ziekenhuis). Met de komst van een Belgisch team en de gehele Nederlandse top, kan gesproken worden van een internationaal toernooi.

Door Ubbo Posthuma

Op 15 oktober bestaat de Harlinger Jeu de Boule Vereniging alweer 30 jaar. “Na vele jaren van omzwervingen – onder meer de Engelse Tuin, waar we ooit begonnen – hebben we nu een schitterende Boulodrome,” zegt wedstrijdsecretaris Gerrit Hiemstra. “Veel andere verenigingen kijken af en toe met jaloerse blikken naar ons onderkomen met acht banen binnen en ruimte buiten voor maar liefst zesennegentig teams.”

Via de Nederlandse Jeu De Boule Bond (NJBB) worden jaarlijks vijf toernooien gespeeld. Eén van de bekendste is het zondag te spelen ‘Walle Geertsje toernooi’, waarbij de hoofdsponsor uitzendbureau Alinex is.

“De club telt 90 leden, waarvan een aantal leden al vanaf het begin bij de vereniging zit,” laat algemeen bestuurslid Annemarie Rietman weten. “Het hele jaar door organiseren we competities, interne en externe toernooien en uiteraard gezelligheidstoernooien.” Ze omschrijft de binnenbanen als grillig en spannend, terwijl het buitenterrein bestaat uit schelpen, fijn- en grof grind. “Mensen die van buiten komen, spelen dan ook graag bij ons.”

Uiteraard komt alles niet vanzelf. “Onze club is groot en sterk geworden door de inzet van de vele vrijwilligers,” vindt Gerrit Hiemstra. “Zij hebben er mede voor gezorgd dat we nu een eigen plek hebben met een geweldig Boulodrome, date in 2007 gerealiseerd werd.” In november zal er voor de leden een groot jubileumfeest gehouden worden.

De blik zal in eerste instantie op komende zondag gericht zijn, als achtenveertig teams de onderlinge strijd aan gaan. Traditiegetrouw bestaat de eerste prijs uit 500 euro. Maar de verliezers gaan niet met lege handen naar huis. Zij keren huiswaarts – en dat is inmiddels ook traditie – met verse vis. Tijdens het toernooi is er voor de deelnemers gratis koffie met gebak. Ook kan men zich tegoed doen aan verse gebakken vis, zoals kibbeling, poon en haring. Twintig vrijwilligers zijn de hele dag in touw om het de gasten aan niets te laten ontbreken.

Het bestuur van de vereniging bestaat uit voorzitter Pim Vrolijk, secretaris Ben Kisjes, penningmeester Heimen Kieft, Gerrit Hiemstra wedstrijdsecretaris, Annemarie Rietman, Anna Lichtendahl en Ben van Leeuwen Algemene bestuursleden.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda