Sport

Flitsende survival start voor Teatse Tichelaar

Door Jeroen Pietersma
Het survivalseizoen is nog maar net begonnen of Teatse Tichelaar heeft al drie podiumplekken te pakken. De survivalbond Nederland heeft niet alleen inmiddels een 50+ klasse ingevoerd, maar heeft ook een ?Topklasse? selectie gemaakt over alle senioren categorie?n (korte-, midden- en lange afstand). 116 atleten kregen zo?n nominatie. Ook Teatse kreeg op grond van eerdere prestaties en als enige 60+ een ?Topklasse? notering. Atleten uit de topklasse krijgen speciale faciliteiten zoals b.v. een wedstrijdshirt op maat en startgarantie in de eerste startgroepen.

Op 10 september begon het seizoen met een run in Bakkeveen. Het betrof hier een losse wedstrijd met een sterke deelname van lopers uit alle wedstrijdcategorieën. Bakkeveen heeft een prima organisatie en had ook dit jaar weer een uitdagend parkoers in de bosrijke omgeving neergezet. Onder werkelijk heerlijke weersomstandigheden zette Teatse een puike prestatie neer door als dertiende overall te finishen en als tweede veteraan en eerste 50+.

De eerste competitie was in Enschede op 25 september. Opnieuw mooie weersomstandigheden. Voor het eerst was er in Enschede ook een wedstrijd over de korte afstand. De run vindt plaats rond recreatiegebied Het Rutbeek. Ook hier een uitdagend parkoers met mooie combinatie hindernissen in een bosrijk gebied. Teatse liep opnieuw een prima wedstrijd. Verslikte zich in twee hindernissen wat hem toch wel een twee minuten kostte. Maar met het eindresultaat was hij toch wel tevreden: achttiende overall en derde veteraan. Maar wel eerste 50+.

Afgelopen zaterdag dan de wedstrijd in Leeuwarden. De Bikkelrun trok over de diverse afstanden en categorieën bijna 1800 deelnemers. De weersvoorspelling was slecht maar het bleef op wat gespetter en een bui na droog. Teatse was er op gebrand om in deze thuiswedstrijd een goede prestatie neer te zetten. De concurrentie in de 50+ klasse was hier groter. De start, swingover met autoband, was net als in Enschede niet super en vertrok Teatse als laatste van de eerste startgroep voor acht kilometer bikkelen met 22 hindernissen. Weer een pittige klus. Tijdens de run kwam Teatse zowel bij het lopen als het klimmen steeds beter op gang en werden diverse lopers gepasseerd. Net als in Enschede moest in Leeuwarden ook ge-supt (staand peddelend op een surfboard) worden. Een nieuw element in de runs blijkbaar en lastiger dan het eruit ziet. Vlak voordat het door de stijgende waterspiegel onmogelijk werd ging Teatse nog door de 60 meter lange duiker onder de Groningerstraatweg door. De turbo werd er in de eindfase nog even opgezet en finishte hij als achttiende overall, derde veteraan en als eerste 50+ in 1 uur 6 min 7 sec.

Ook Teatse zijn 25 jarige zoon Tiemen heeft de competitie weer opgepakt. Door verkoudheden en griep viel het vorige seizoen wat in het water. Tiemen zijn eerste wedstrijd was ook Enschede en daar liepen de onderarmen aan het eind van de wedstrijd zo vol dat hij met veel tijdverlies toch puur op karakter de eindstreep haalde. In Leeuwarden startte hij daarom wat behoudender. Tiemen liep een degelijke wedstrijd en finishte zonder problemen als 66e van de 200 deelnemers in 1.18.52.

Survivelaar van het eerste uur Bert Cats (hij liep in 1992 samen met Teatse en Auke Huizenga een eerste survival in Gendringen) liep sinds lange tijd ook weer eens een korte run. Hij doet dat meestal samen met André Groen uit Franeker. Beide heren liepen lekker op hun eigen niveau hun run en kwamen gezamenlijk binnen in 1.50.57.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda