FC Harlingen pakt belangrijke punten in Drachten

DRACHTEN - Afgelopen zondag moest de fc naar een ouwe bekende tegenstander, namelijk Drachten. FC Harlingen begon deze wedstrijd met Lolke Visser op doel. In de achterhoede Stefan Adema, Mateusz IJpe, Albert Nieuwenburg en Bram Wijbenga. Op het middenveld speelden Jorik Erents, Ralf van Hurck en Lee-Roy Purvis. Voorin stonden Kevin Jaarsma, Barry Hamstra en Niels Outhuyse. De wedstrijd stond dit keer onder leiding van de vrouwelijke scheidsrechter Hadders met assistenten, de heren Mast en Johan Dijksman.

De eerste minuten speelden zich alleen maar af op de speelhelft van Drachten en de tegenstander kwam er niet aan pas. En dit resulteerde in de vierde minuut dan ook meteen in de eerste goal voor fc Harlingen. Kevin Jaarsma tikte de bal op Barry Hamstra en die maakte deze aanval dan ook mooi af; 0-1. Volgens verslaggever van RSH Hielke Jager was het buitenspel, maar gelukkig was dat de assistent ontgaan.
Na dit doelpunt wist Drachten zo nu en dan ook de overkant te bereiken. Eén keer moesten ze worden afgestopt door goed verdedigend werk van Matheusz IJpe. De kansen bleven voor fc Harlingen. Bram Wijbenga gaf de bal in de 22e minuut aan Stefan Adema, die daarna een perfecte lange pass op Kevin Jaarsma gaf. Deze hield de bal vast, kapte en draaide en legde de bal heel koeltjes in de linker bovenhoek 0-2.

De kansen bleven voor Harlingen. Jorik Erents wist de bal te veroveren, gaf de bal aan Barry Hamstra, helaas ging zijn schot via Ralf van Hurck hoog over. FC Harlingen bleef in de wedstrijd en het was dan ook een domper voor de spelers en hun toeschouwers dat Marin Knezovic in de 27e minuut de 1-2 zomaar in het netje legde. Stefan Adema had een vrije trap zeer hard genomen, waardoor Ralf van Hurck de bal niet goed onder controle kon krijgen en de bal bij de tegenstander belandde. Op dat moment stond keeper Lolke Visser iets te ver voor zijn goal en hoppa de bal werd netjes in het net geschoten.
Dit gaf de vv Drachten impulsen en ze werden sterker. Toch vielen er in deze fase van de wedstrijd geen doelpunten. Ook de aanvallen van Niels Outhuyse en Barry Hamstra leverden niets op. Wel ontving de verdediger van Drachten een gele kaart, na een zware overtreding op Barry Hamstra. En daarna was er ook een gele kaart voor Stefan Adema, omdat hij het slechte verdedigen van zijn teamgenoot moest corrigeren.

Trainer Jaap de Jong besloot om ook de tweede helft met hetzelfde team te beginnen, geen veranderingen dus. Ralf van Hurck bleek een fenomeen in het vasthouden van de bal en een juiste pass geven, hij liet zien dat hij in vorm was. Ook wisten de spelers elkaars posities goed over te nemen. Na combinaties over veel schijven kwam de bal uiteindelijk bij Barry Hamstra, zijn schot ging echter over. Ralf van Hurck wist na een goeie vrije trap Kevin Jaarsma net niet te bereiken. En op dat moment was het keeper Lolke Visser die een sta in de weg was voor de Drachten voorwaartsen.
Niels Outhuyse werd, wederom, gewisseld voor Robbin Regtop. De fc Harlingen ging op zoek naar de verlossende treffer, toch kwam er geen doelpunt meer, wel kansen. Bij een mooie aanval van Barry Hamstra en Bram Wijbenga werd de laatste onreglementair afgestopt door een tegenstander. De scheidsrechter trad nu niet op, maar wel bij de overtreding van Albert Nieuwenburg, dus kreeg hij wel geel. Laatste man Stefan Adema was een ware plaag voor de spitsen van Drachten. Toch werd het heel even spannend, toen de vrouw in het geel besloot om de schouderduw van Robbin Regtop in de 16 te beoordelen met een penalty. Gelukkig wist de speler van Drachten deze (terecht) naast te schieten.
De trainer besloot de goed spelende spelers Lee-Roy Purvis en Kevin Jaarsma te wisselen voor André Sopacua en Sander Zeilmaker. Drachten zag zijn kansen schoon, want de fc Harlingen deed even een stapje terug, ze waren de weg even kwijt na deze wissels. Alleen wisten ze hun kansen niet te benutten. Ook lukte dit fc Harlingen niet meer. Sander Zeilmaker kreeg een mooie kans maar miste op het nippertje. Stefan Adema nam nog een vrije trap en deze kogel werd gestopt door keeper Ludo Laanstra van Drachten. De daarop volgende corner leverde geen resultaat op. Het was ver in de 94e minuut toen de scheidsrechter eindelijk besloot om af te fluiten. Een nette overwinning met af en toe mooi voetbal, een mooie opsteker voor de volgende wedstrijd: fc Harlingen - Oosterlittens.