Sport

Elfstedentocht non-stop per zeekajak

Door Jeroen Pietersma
FRANEKER ? Wegens groot succes vorig jaar organiseert de Franeker Kanovereniging ?Onder de Wadden? op vrijdag 4 en zaterdag 5 september de non-stop Elfstedentocht per zeekajak 2015. Om 9 uur ?s morgens wordt het startschot gegeven bij het clubgebouw. Vanaf het middaguur worden de eerste kajakkers verwacht in Harlinger wateren.

Een extreme toertocht van 200 km, waarbij deelnemende kajakvaarders binnen 36 uur langs alle elf steden van Friesland dienen te varen in een éénpersoons zeekajak. De deelnemers varen in koppels van minimaal twee personen. Geen slaap en geen estafette, maar iedere vaarder moet de 200 kilometer afleggen. Op dit moment hebben zich 17 deelnemers aangemeld.

Deze tocht is geen wedstrijd, maar een prestatietocht, waarbij het volbrengen van de tocht het belangrijkste doel is. Er zijn in Nederland en daarbuiten slechts enkele evenementen die deze Elfstedentocht benaderen, zoals de Polderrally (90 km, nabij Wormer), op stromend water de Veluwerally (100 km over de IJssel) en de Duitse Wesermarathon (135 km over de Weser).

De start is op vrijdag 4 september om negen uur bij het clubgebouw van kanovereniging ‘Onder de Wadden’, Jan Stapertlaan 14 te Franeker. De route loopt vanaf Franeker via Dokkum naar Leeuwarden en vervolgens langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en terug naar Franeker. Daar dienen de kajakkers op zaterdag 5 september vóór negen uur in de avond te finishen. Om deze tijdslimiet te kunnen halen zullen de kajakvaarders gedurende de nacht door moeten varen….

Gedurende de tocht is in het clubgebouw ‘De Meerton’ te Franeker een centrale post ingericht, vanwaar het verloop van de tocht wordt bijgehouden. Controleposten bevinden zich in de volgende plaatsen: Dokkum, Leeuwarden, Sneek, Sloten, Stavoren, Bolsward en Harlingen.

Verwachte doorkomsttijd van eerste en laatste team:
Dokkum 14:00 – 16:00
Leeuwarden 17:00 – 19:30
Sneek 21:30 – 23:30
Sloten 00:00 – 03:30
Stavoren 04:00 – 08:30
Bolsward 09:00 – 14:00
Harlingen 11:30 – 19:30
Franeker 12:00 – 21:00?

Op de website van de kanovereniging Onder de Wadden, www.onderdewadden.nl kunt u diverse informatie vinden, zoals verslagen van de tochten van voorgaande jaren, de route en de locatie van de controleposten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda