Casco Montage/VVH heren 1 pakt cruciale thuiszege

Afgelopen zaterdag stond de laatste thuiswedstrijd voor VVH heren 1 op het programma en er stond voor de Harlinger selectie nogal wat druk op. Door een aantal nederlagen op rij, was de ploeg afgezakt naar plek negen met maar twee punten voorsprong op plek tien die promotie-degradatiewedstrijden moet spelen.

De tegenstander deze zaterdag was het uit Assen afkomstige Animo ’68. Deze ploeg staat op een directe degradatieplek (elfde) en gaf voorafgaande de wedstrijd aan dat ze waren gekomen voor een leuke wedstrijd, maar dat ze dachten degradatie niet meer te kunnen afwenden. Een leuke wedstrijd werd het zeker, want beide teams deden amper voor elkaar onder. Een stampvolle tribune kon ruim twee uren van de wedstrijd genieten, want pas na vijf sets werd de winnaar bekend.

In set één startte VVH met Alle Taco Schat en Stefan de Jong op mid, Marnik Agema en Hedzer Wiersma op de buiten, Johannes Bult op de spelverdeling, Koen Sikkema op de diagonaalaanval en Meindert Paul Kwast was de libero. Coach Reinier Kwast had een goed gevulde bank met Ewout Schat, Rik Sijtsma, Ignarts Bakker, Sjoerd Tekstra en Rients Leijenaar (heren 2) tot zijn beschikking. Deze eerste set golfde op en neer, maar het was VVH die vooral aanvallend effectiever was. Koen en Marnik scoorden relatief eenvoudig hun punten, maar konden tegen het directe scoringspercentage in de aanval van Hedzer (83%) niet op. De set was een eenvoudige prooi (25-19) voor de Harlingers.

In set twee kwam Animo beter voor de dag. De servedruk van VVH ging wat omlaag, waardoor met name hun diagonaalaanvaller vele ballen wist te scoren. Ook in de passing en spelverdeling ging het moeizamer, waardoor Reinier op 7-11 Ewout binnen de lijnen bracht en ook Rik kwam meermaals binnen de lijnen. VVH kwam terug in de set, maar moest aan het einde toch weer een gaatje laten waardoor Animo de setwinst pakte.

Reinier benadrukte voorafgaande set drie dat het aanvalsrendement omhoog moest en stelde andere servedoelen. Dit had z’n effect want VVH speelde deze set scherper en wist meer de controle over het spel te houden. Koen en Marnik bleken wederom in vorm te zijn voor het net en maakten vele aanvallen direct af en via een serveserie van Johannes (zeven punten) werd een 20-13 voorsprong opgebouwd. Ewout betrad het veld en Rik kwam wederom voor de serve binnen de lijnen. Het spelbeeld kantelde hierna helaas, want Animo kwam stapje voor stapje dichterbij en de Harlinger ploeg begon hierdoor zenuwachtig te spelen. Nét op tijd wist het zijn rug weer te rechten en op vechtlust werd het 26-24 voor De Skûtsjeboys.

Een 2-1 voorsprong werd dus gepakt, waardoor set vier met vertrouwen werd begonnen. In het tweede deel van de set viel de Harlinger servedruk weg, was VVH in de blokkering slordig en maakte het een groot aantal aanvalsfouten. Animo, dat de hele wedstrijd al op weinig fouten betrapt kon worden, pakte zo eenvoudig de setwinst.

Een vijfsetter zou de beslissing moeten brengen deze dag. Ignarts werd deze set binnen de lijnen gebracht voor Stefan om de blokkering te verstevigen en deed dit perfect. In deze verkorte set wist hij tot drie blokpunten te komen. Het spelbeeld was echter in het voordeel van bezoekers want ze waren sterker in de aanval dan VVH en stonden bij de wissel van veld met 6-8 voor en deze twee punten marge behielden ze tot 12-14. De twee matchpoints die ze hadden werden echter niet verzilverd door een goede blokkering en een harde aanval vanaf rechtsvoor van VVH. De volgende matchpoints waren voor de Harlingers, maar pas bij de derde kans, op 17-16 wist VVH toe te slaan. Via een direct servepunt ging de winst in de wedstrijd naar Harlingen.

Eindelijk weer eens een overwinning voor de Havenstadbewoners na maanden waarin de nederlagen elkaar opvolgden. Deze winst zou bovendien wel eens zeer cruciaal kunnen zijn om promotie-degradatiewedstrijden te ontlopen. VVH heeft nu een vier punten voorsprong ten opzichte van plek tien. Over twee weken, op 22 april, staat de laatste competitieronde van het seizoen op het programma. Om 13.00 uur speelt VVH dan in Zuidlaren gespeeld tegen COOP Ritola.