Benauwde overwinning

Het moest van ver komen. Zeerobben liett de hoop te lang in de harten van de tegenstander leven en maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Tot de laatste minuut bleef het daardoor spannend. Met levensgrote kansen aan beide zijden in de slotfase van de wedstrijd. Opgelucht haalde de thuisclub adem en voor de gasten was de teleurstelling groot.

De eerste grote kans, na het bekende aftasten van elkaars kwaliteiten, was voor De Wâlde. Geart Hiemstra trok vanaf de achterlijn voor en de inkomende Wiebe-Rein Kuiper schoot in kansrijke positie over. Kort hierna brak Jeffrey Draaisma door een kreeg Higor da Sliva de kans geboden. Keeper Lootsma maakt zich nog breder dan hij al was en voorkwam een zeker lijkende treffer. Waren de kansen in evenwicht, ook de verhouding binnen het veld waren dat. Tot na een half uur Abdul Boundati na een verrassende passeerbeweging de vuisten van de doelman tartte. De terugspringende bal werd simpel binnengetikt door Marijn Helfferich. Hierna kreeg de thuisclub meteen te maken met de felheid van hun opponent en met kunst en vliegwerk bleef de nul gehandhaafd. Ook de ontvangende club was nog kansrijk maar niet doeltreffend .

De eerste fase van de tweede helft was voor Zeerobben en het wachten was op de tweede treffer. Jeffrey Draaisma had de pech dat zijn inzet een prooi voor de keeper van De Wâlde was. Marcel Visser stuurde Abdul Boundati de diepte in en op zijn voorzet wist Marijn niet het juiste vervolg te geven. En dan valt de 1-1 uit het niets. Een fraaie vrije trap net over de middenlijn van Wiebe-Rein Kuiper werd nog mooier binnengekopt door de jeugdige Tiemen Landman. In de eerste beste tegenaanval kwam de bal voor de voeten van aanvoerder Albert Beuker zijn schot werd nog gekeerd, maar de rebound was voor de alert reagerende Marc Reussing, 2-1.
Nadat Marijn Helfferich nog grote mogelijkheden onbenut liet, alleen op de keeper net naast en over, leek toch de bevrijdende marge van twee doelpunten op het scorebord te komen. Vanaf rechts was de voorzet van Jeffrey Draaisma op maat en Marijn Helfferich kwam voor zijn man en verlengde met zijn hoofd onhoudbaar de bal achter Lootsma. De marge leek bevrijdend, maar binnen de minuut was het weer Tiemen Landman, die vrij tot de rand strafschopgebied mocht opstomen en vernietigend uithaalde, 3-2.
Met nog ruim tien minuten te spelen rook De Wâlde de mogelijkheid op meer. Er werd volop op de aanval gespeeld en twee minuten voor de officiële speeltijd kreeg R. Hiemstra samen met Landman een uitgelezen kans. Om onbegrijpelijke reden geheel vrijstaand konden beiden niet de trekker overhalen, mede dankzij Jacob de Vries. Ook Zeerobben kreeg de ruimte, maar Abdul Boundati koos tweemaal achter elkaar een foutief vervolg. De vrijstaande Jeffrey Draaisma en Marijn Helfferich moesten werkeloos toekijken hoe de creatieve voetballer voor eigen kans ging. Gelukkig had dit geen consequenties voor de eindstand. Bij de helsdeuren weg werden de drie punten bijgeschreven op het conto van de gastheren.

Hoewel de overwinning verdiend genoemd mag worden, zeker gezien het beeld van de gehele wedstrijd, was het toch billen knijpen in de slotfase van deze enerverende confrontatie voor de thuisclub. De Wâlde gaat met lege handen naar huis en blijft op nul punten staan. Maar als troost, zij hebben al drie pittige duels met voorlopige koplopers uit moeten vechten. Volgende week wacht de altijd moeilijke uitwedstrijd in Dokkum tegen Be Quick voor de mannen van trainer Arjen Postma en zijn assistent-trainer Kers Heida.

Zeerobben: Jacob de Vries, René Cnossen, Pieter Westra, Marc Reussing, Pim Bleichrodt (’70 min. Jordy Torenbeek), Albert Beuker, Higor da Silva (72 min. Kristian Feenstra), Marcel Visser, Jeffrey Draaisma, Marijn Helfferich, Abdul Boundati.

14 Tonego 1 3 0 0 3 0 2 11

Afgelopen week overleed Tjalling Dijkstra. Tjalling was een Zeerob van het allereerste uur. En iemand die veel heeft betekend voor de vereniging. Hij was keeper, trainer, leider, samen met vrouw en dochter beheerder van maar liefst drie clubhuizen (Balkland, ’t Bolwerk en Oostersportpark) en een drijvende kracht bij de bouw van het huidige clubhuis. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er één minuut stilte in acht genomen en werd er door aanvoerder Albert Beuker een boeket bloemen gelegd op de plaats waar Tjalling altijd stond bij thuiswedstrijden van het eerste. Op het talud net naast de tribune.