Nieuws

Rayonbeheerder Roptagemaal stopt na 40 jaar


HARLINGEN ? Het is bladstil bij het Roptagemaal. Eenden vliegen uit de vaart op en ganzen gakken. De hond blijft rustig in de stoel liggen. Kuiken (63) gaat per 1 september met pensioen, na een 40-jarig dienstverband bij Wetterskip Frysl?n. ?Maar we blieve hier mooi sitten. Maar kom verder ouwe seun, de vrouw het de koffie al klaar.? Eenmaal aan tafel met een bakje leut, blikt Kuiken terug.

Hij kwam van de machinistenschool in Harlingen, waar de heer Prins nog directeur was. Met zijn diploma op zak kwam Kuiken als machinist op de kustvaart terecht. Later op een baggerschip van Boskalis. In 1972 werd een nieuw gemaal bij Roptazijl gebouwd. Het oude gemaal dateerde uit 1424 en werd afgebroken. “Dat zou tegenwoordig niet zomaar meer gebeuren.” De Noordelijke Westergea waar het gemaal toen onder viel, vroeg een machinist/werkbaas. De toen 23-jarige Klaas Kuiken reageerde en werd aangenomen onder één voorwaarde: “Mits ik vóór 1 oktober in getrouwde staat de bedrijfswoning betrokken had.” “Dus je moest als de bliksem op zoek naar een geschikte vrouw?” “Nee”, zegt Kuiken. “Ik had al verkering met Majelle. Ze kwam uit Den Haag. Ik woonde in Sint Annaparochie en zij kwam vaak bij haar pake en zo heb ik haar ontmoet. We zijn op 26 september 1972 getrouwd.” Het echtpaar kreeg drie kinderen, Hiske (39), Jan (36) en een nakomertje Maaike (11 jaar).

Kuiken geeft aan zijn werk al die jaren met heel veel plezier te hebben gedaan. “Het is heel divers en je moet steeds op de weerberichten letten. Vooral als er veel regen wordt verwacht beginnen we al voor te malen.” Het gemaal, dat onder Wetterskip Fryslân valt, zorgt ervoor dat het boezemwater in Friesland op peil blijft. Er kan per minuut 460 kub water naar zee gepompt worden. Er wordt hoofdzakelijk ’s nachts gemaald, dit vanwege de goedkope stroom. Het Wetterskip heeft het beheer en onderhoud van zo’n 3.500 kilometer aan oevers en kaden. Daar komt nog zo’n 190 kilometer zeedijken bij. Zo wordt voorkomen dat vanuit het IJsselmeer en de Waddenzee de provincie niet overstroomd. De laatste jaren is er hard gewerkt om de Zuider- en Noorderpier in Harlingen te versterken. Ook werd onlangs de bestaande muur bij de Havenweg gesloopt en een nieuwe keermuur (1.30 meter hoger) gebouwd.

Lees het hele verhaal in de Harlinger Courant van dinsdag.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda