Nieuws

Parkeerbeleid: zigzaggend terug bij af

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Al jaren worstelt de gemeente Harlingen met de uitbreiding van het langparkeren voor eilandgangers. In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag had het gemeentebestuur spijkers met koppen willen slaan. Maar na een uur geharrewar was de gemeente terug bij af.

De raad had dinsdag net het Tall Ships-debat achter de rug, en toen moest de ‘Uitbreiding langparkeren’ nog. Dat werd een typisch Harlinger vergaderfeest. Het college van B en W wil het grote parkeerterrein bij de Tsjerk Hiddessluizen uitbreiden, mogelijk met een parkeerdek. Het iets verderop gelegen overloopterrein van Jan Drijfhout (De Ried bv) aan de Harlingerstraatweg, ook wel bekend als P2, kan wat B en W betreft definitief dicht.

Er zouden klachten van omwonenden zijn en de vergunning, die begin december afloopt, wordt niet verlengd. Tijdelijk zou het Spaansenterrein aan de Kanaalweg de ‘overloop’ in drukke perioden moeten opvangen, en ondertussen kan de gemeente ‘illegale parkeerbedrijven’ die her en der in de stad zijn opgeplopt, de kop indrukken.

Maar dat voorstel viel niet lekker bij de gemeenteraad. Te veel drukte en overlast voor de Kanaalweg, en waarom zou je kosten maken als er al een overloopterrein ligt? En dus presenteerden Harlinger Belang en de PvdA een amendement, evenals de VVD. En D66 had nog een motie, maar die had nogal wat overeenkomsten met de twee amendementen, en dus werd die motie teruggetrokken.
De twee amendementen leken overigens ook wel wat op elkaar. Zo willen PvdA en Harlinger Belang P2 niet zomaar links laten liggen, maar onderzoeken of de gemeente daar financieel beter van kan worden. De VVD stelde voor P2 in ieder geval nog een jaar langer open te houden, ook al omdat De Ried bereid is om de gemeente per geparkeerde auto te betalen. Verder vroegen de amendementen om onderzoek naar de aanleg van een overloopterrein aan de Nieuwe Industriehaven en op Oostpoort.

Wethouder Harry Boon merkte op dat De Ried eigenlijk wel in de parkeervisie past, en hij leek ook wel te porren voor het delen van de opbrengst van P2. Maar hij zei ook dat het open houden van P2 moeilijk is, want een gesprek met de buurtbewoners - het voorwerk van wethouder Maria le Roy - zou geen positief resultaat hebben opgeleverd.
“Niet oplossingsgericht”, zei Wim Wildeboer (Wad’n Partij). Partijgenoot Ton van der Plas heeft buurtbewoners opgezocht, zo vertelde Wildeboer, en toen bleek dat er maar een paar mensen “gebrouilleerd” zijn met Drijfhout van De Ried. Een heel ander beeld dan wat de gemeente schetst, aldus Wildeboer. “Het kan niet zo zijn dat enkele inwoners het parkeerbeleid bepalen.”

Overigens heeft De Ried B en W eind vorige maand aangeschreven over het scheve beeld van het college. In een verslag van een meeting met buurtbewoners, waarbij enkele buurtbewoners niet waren uitgenodigd, staat dat “omwonenden zich bedreigd voelen door de heer Drijfhout”. Hierdoor ontstaat volgens Drijfhout ten onrechte de indruk dat het om de hele buurt gaat. Eén van de buurtbewoners meldt dat het om één echtpaar gaat. Verder meldt Drijfhout dat hij - in tegenstelling tot een bewering van wethouder Le Roy - wel degelijk een maatregel heeft genomen om verkeersovelast tegen te gaan. Maar het leek dinsdag of die brief van Drijfhout niet bestond.

Omdat de amendementen raakvlakken hadden, werd er tijdens een schorsing geprobeerd ze samen te smelten. Dat lukte echter niet. “De tijd dringt en er moet geparkeerd kunnen worden”, zei wethouder Boon. En hij sprak weer over sluiting van P2 en parkeren op het Spaansenterrein. “Er is toch een bestaande voorziening”, zei Gerrit-Jan de Vries (VVD), doelend op P2. “Ik kan er met mijn verstand niet bij.” Boon zei vervolgens dat hij toch wel wilde kijken naar de mogelijkheden voor P2. “Dat zou kunnen betekenen dat het terrein heropend wordt.”

Een opmerkelijke zet van de wethouder die zich in het parkeerdossier eerder tegen zigzag-beleid keerde. En verwarring alom in de raadszaal. Burgemeester Roel Sluiter stelde voor een paar dagen later verder te praten. Wethouder Le Roy wilde toch het collegevoorstel naar voren brengen. “Ik denk niet dat we veel instemming krijgen”, zei Sluiter. En dat klopte: de volledige raad - inclusief de partijgenoten van CDA-wethouder Boon - keerde zich even later tegen het voorstel. Toen lagen de twee amendementen al in de prullenmand. Beide amendementen kregen net geen meerderheid. Dat kwam doordat D66 niet stemde. Hoewel de ingetrokken D66-motie sterk leek op de twee amendementen, waren de raadsleden van D66 door het parkeerdebat in verwarring geraakt. En ja, wie eigenlijk niet?

|Doorsturen

Buienradar



Agenda