Nieuws

Haaien op weg naar de Waddenzee

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Binnen enkele jaren zwemmen er weer gevlekte gladden haaien in de Waddenzee. Dat verwacht de Waddenvereniging, nadat in de Oosterschelde haaien zijn gevangen om ze te merken. Haaien worden steeds noordelijker waargenomen, waarschijnlijk onder invloed van klimaatverandering.

Haaien zijn sinds de jaren zestig zeldzaam in de Waddenzee. De Waddenvereniging probeert in nationaal en internationaal verband de natuur zodanig te herstellen, dat ook deze grote roofdieren weer terugkomen. “Haaien zijn heel gave beesten”, zegt Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging. “Wanneer ze terugkomen, is het ecosysteem van de Waddenzee weer een stukje completer.”

Tijdens de actie ‘Sharkatag’ in de Oosterschelde, waarbij haaien werden gevangen om ze te merken, werd duidelijk dat de haaien vermoedelijk op weg zijn naar de Waddenzee. Sharkatag is een internationaal haaienmerk-project van The Scottish Sea Angling Conservation Network (SSACN), Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Zuidwest Nederland en allerlei andere organisaties zoals IMARES Wageningen UR en Stichting de Noordzee.

Doel is om meer te weten te komen over waar de haaien voorkomen en wat hun trekroutes zijn. Over dit laatste is maar weinig bekend. Aan de actie deden sportvissers, Tweede Kamerleden en natuur- en milieuorganisaties mee. In de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta, waar een aantal gevlekte gladde haaien zijn gemerkt, is er sinds een jaar of vier een grote toename van deze haaiensoort. De haaien bereiken hier een grootte van ongeveer anderhalve meter. Ze zijn ongevaarlijk voor de mens.

|Doorsturen