Nieuws

Storm ontregelt dagelijks leven maar even

HARLINGEN - De westerstorm die woensdag over Nederland trok heeft ook in Harlingen en omstreken voor (beperkte) schade gezorgd. Terwijl de veerboten van Doeksen aan de kant bleven tot de storm wat minder was geworden, werd de N31 tijdelijk afgesloten vanwege rondwaaiend bouwmateriaal.

De wind trok in de loop van de morgen aan tot een heuse westerstorm, 10 beaufort met windstoten van meer dan 110 km/u. Enkele bomen waren hier niet tegen bestand. Een boom op de Schritsen legde het loodje en werd snel verwijderd. Ook een boom langs het parkeerterrein bij winkelcentrum Kimswerda ging tegen de vlakte. De Harlinger brandweer verwijdede in de Frittemastraat te Midlum een grote dennenboom die op een woning dreigde te vallen.

De sterke wind kreeg grip op een enkele dakplaten van een loods aan de Kanaalweg. Doordat deze platen in de tunnelbak van de N31 dreigden te waaien, evenals hekken en bouwmateriaal, werd de brandweer van Harlingen om assistentie gevraagd. Deze verwijderde enkele dakplaten van de loods en zorgde ervoor dat de hekken niet over de snelweg konden waaien. Voor de veiligheid heeft de politie de N31 ter hoogte van Harlingen korte tijd afgesloten. Een deel van een gevel van een woning aan de Zoutsloot bezweek onder de wind.

Verder gingen er in Harlingen op diverse plaatsen veel bouwhekken om. Bijvoorbeeld bij de Havenweg en aan de Willemshaven; de Willemshaven is daarom ook afgezet op last van de politie. Veel afvalcontainers die buiten stonden om geleegd te worden, waren omgewaaid. De extra GFT-ronde is niet geheel gereden en is gisteren afgemaakt. Daarnaast is de kerstbomeninzameling verschoven naar gisteren en vandaag.

In de haven van Harlingen knapten de trossen van enkele schepen en de kluiverboom van zeilschip ‘Mare van Fryslân’ moest het ontgelden. Het schip lag afgemeerd aan de Dokkade. Het water van de Waddenzee steeg in Harlingen tot +243cm NAP. Deze waterstand zorgde niet voor problemen.

Stormschade aan een woning aan de Zoutsloot

In Midlum dreigde een grote dennenboom op een woning te vallen

Bergafwaarts, maar met tegenwind

De bitumen-tanker Elisabeth J was net bij Damen geweest en werd bij Daalimpex voor de deur met extra trossen afgemeerd.

De westenwind kreeg grip op deze boom bij Kimswerda.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda