Nieuws

Skúmkoppen en schoolkinderen zingen walvislied bij walvisfontein

Vrijdag is ‘Kletterdei’: de dag dat de (meeste) elfstedenfonteinen in gebruik worden genomen. In Harlingen is er een twee uur durende happening rond de walvisfontein. Met onder andere het lied ‘Whale of Fountain’, gezongen door shantykoor de Skúmkoppen, samen met leerlingen van drie basisscholen.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr Campbell Forbes, Lesley Joosten en Piet Heininga. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Het lied is geschreven en gecomponeerd door Campbell Forbes. De muzieknotatie werd verzorgd door Lesley Joosten, tevens dirigent van de Skúmkoppen.

 

Aanvankelijk zou het shantykoor het lied zingen, maar het leek de muzikanten ook wel leuk schoolkinderen er bij te betrekken. Van alle uitgenodigde scholen doen er drie mee: ’t Wad, het Baken en Middelstein.

 

Er is van tevoren met de kinderen druk geoefend, met medewerking van gitarist/zanger Piet Heininga. De tekst is in het Engels en volgens Piet, Campbell en Lesley was het verbazingwekkend hoe snel de kinderen de tekst onder de knie hadden.

 

Helaas kunnen Campbell en Lesley het feest zelf niet meemaken. Eén dag eerder vliegen ze naar Canada waar Lesley haar kinderen wonen. “De reis was al geboekt voor we dit wisten”, zegt Lesley. “We hadden er heel graag bij willen zijn. Maar er zal later vast wel een of ander filmpje opduiken dat we kunnen terugkijken.”

 

De officiële ingebruikname van de Whale Fountain begint aanstaande vrijdag om 15.30 uur. Vanaf de Willemskade bij het Entrepotgebouw is alles goed te zien.

 

Het is de bedoeling dat het walvislied ook voor andere koren of orkesten beschikbaar komt. Gezien de tekst is het een stukje promotie voor Harlingen.

|Doorsturen