Nieuws

RvC Omrin: geen hervatting continue dioxinemeting

De Raad van Commissarissen van Omrin zal geen opdracht geven de continue dioxinemeting in de afvaloven te hervatten. Dat schrijft president-commissaris Janny Vlietstra in een brief aan het college van B en W van Harlingen. Het verzoek van het Harlinger gemeentebestuur staat op de agenda van de komende aandeelhoudersvergadering.

Harlingen had om hervatting van de dioxinemeting verzocht, op aandringen van D66, GroenLinks, Harlinger Belang en Wad’n Partij. Zij vroegen in een motie om de dioxinemeting weer aan te zetten, naar aanleiding van een storing in mei, waarbij volgens deskundigen verhoogde dioxine-uitstoot was.

Volgens president-commissaris Vlietstra is de reden voor het niet hervatten van de metingen al langer bekend bij het gemeentebestuur van Harlingen. Daarnaast schrijft Vlietstra dat het niet aan de Raad van Commissarissen is om een opdracht aan het bestuur van Omrin te geven.

Opmerkelijk: de brief van president-commissaris Vlietstra is geschreven op vrijdag 5 oktober; een dag voordat de afvaloven weer met een storing te maken kreeg. Deze storing zette Harlingen en wijde omgeving in de stank en er is mogelijk dioxine vrijgekomen.

De continue dioxinemeting ging in augustus 2015 van start en werd - tegen de wens van gemeente Harlingen en provincie Fryslân in - eind 2017 vroegtijdig stopgezet door Omrin. Volgens Omrin is gebleken dat de afvaloven bij normaal bedrijf goed presteert.

D66, GroenLinks, Harlinger Belang en Wad’n Partij vroegen in twee andere moties om een onderzoek naar de gevolgen van een sluiting van de afvaloven. Ze vinden dat het onderzoek betaald moet worden door Omrin.

Vlietstra schrijft in haar brief dat de moties aan bod zullen komen tijdens de eerstvolgende vergadering voor aandeelhouders (Friese gemeenten), op 14 december. Jenny Vlietstra is dit jaar voorzitter van de Raad van Commissarissen van Omrin geworden. Ze zit voor de PvdA in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Afvaloven-watcher Cor Balt houdt al jaren allerlei gegevens over de afvaloven bij. Uit een overzicht dat hij opstelde, blijkt dat de afvaloven gemiddeld vier keer per jaar uit bedrijf gaat door een storing.

De gemeenteraad komt vanavond bijeen in een extra raadsvergadering, naar aanleiding van de storing van zaterdag 6 oktober. De vergadering op het stadhuis begint om 19.30 uur.

|Doorsturen