Nieuws

Recordaantal passagiers op fietspont Keimpetille

Het fietspontje in Keimpetille, onder Zweins aan het Van Harinxmakanaal heeft het afgelopen seizoen het recordaantal van 12.000 passagiers overgezet.

Zondag 3 oktober was de laatste dag dat de pont fietsers en wandelaars overzette. Schommelden de gemiddelde aantallen passagiers in de laatste jaren tussen 9000 en 10.000, dit seizoen eindigde de teller om precies te zijn op 12.427.

Vooral het mooie nazomerweer en de vele toeristen die het Noorden opzochten, zorgden voor veel drukte op de pont. In de maand september werd de openingstijd verruimd door naast de weekenden, ook op werkdagen met dubbele diensten te draaien. Daar is duidelijk door de passagiers gebruik van gemaakt.

In juni kon door de versoepeling van de corona-maatregelen het terras weer opengesteld worden. Velen wisten het terras te vinden voor koffie, thee, frisdank of een ijsje. Ondanks, of misschien wel dankzij de coronapandemie kunnen zowel het bestuur en de vele vrijwilligers terugzien op een succesvol seizoen 2021.

Sinds 2011 vaart in de zomermaanden een elektrische pont tussen de noord- en zuidoever van het Van Harinxmakanaal ter hoogte van Keimpetille (Zweins). Aan de noordoever bevinden zich een schippersonderkomen met terras en een insteekhaventje, aan de overkant is een afmeersteiger gebouwd. De pont wordt volledig elektrisch aangedreven door zonenergie. Ongeveer 60 vrijwilligers (schippers en cateraars) zorgen voor een veilige oversteek en een prettig verblijf. De zonnepont maakt diverse fiets- en wandelroutes mogelijk, de pont maakt deel uit van diverse knooppuntroutes en toeristen weten de overtocht daardoor steeds beter te vinden. Naar voorbeeld van het pontje bij Keimpetille, kreeg Harlingen het pontje Jonge Seun.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda