Nieuws

Mobiel op pad in eigen stad

Wethouder Erik de Groot nodigt alle inwoners uit morgen tussen 11.00 en 16.00 uur mee te doen aan de Harlinger Open Monumentendag. Door corona kunnen geen historische panden opengesteld worden. Daarom is het devies dit jaar: ‘Mobiel op pad in eigen stad’. De organiserende werkgroep bedacht een nieuwe opzet, waarbij je via QR-bordjes allerlei wetenswaardigheden en oude foto’s op je telefoonscherm tevoorschijn kunt toveren. De kersverse wethouder, met onder meer Cultureel Erfgoed in portefeuille, nam gisteren vast de proef op de som.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Volgens het organiserend comité zijn er in de binnenstad niet minder dan 72 QR-bordjes aangebracht. “Zo kun je coronaproof van alles ontdekken, want je hoeft niets aan te raken. Je scant de QR-code met je telefoon, of houdt je mobieltje bij de NFC-tag die in hetzelfde bordje zit verwerkt. De verhaaltjes verschijnen dan vanzelf op je scherm. En loop je vast, dan kun je altijd nog www.discoverharlingen.nl intikken, zo kun je de informatie ook vinden.”

Op deze manier ontdek je bijvoorbeeld waarom de Jekelsteeg deze naam draagt, wat een ‘pothond’ is en waar de steeg met die naam zich bevindt, en waarom het bij de roomse kerk wat eigenaardig ruikt. Waar de QR-bordjes precies te vinden zijn staat aangegeven op een stadsplattegrond. Die is zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur gratis af te halen bij de Tourist Info en het Hannemahuis.

Stadsgidsen

Niet iedereen is even vertrouwd met de nieuwe techniek. Daarom regelde de werkgroep dat er her en der in de stad ook gidsen van vlees en bloed staan, die informatie geven zoals we dat altijd gewend zijn geweest.

Ook hún locaties staan op de kaart aangegeven. “Maar het mag er niet te druk worden”, waarschuwt de organisatie vast. “Het blijft zaak anderhalve meter afstand te houden, en drukte te vermijden. En we gaan er van uit dat mensen met klachten sowieso thuis blijven en zich laten testen. Hopelijk is alles volgend jaar weer normaal, maar dankzij deze mobiele opzet kun je er met Monumentendag toch lekker op uit!”

|Doorsturen

BuienradarAgenda