Nieuws

HWSV-zeiljeugd opent seizoen bij de KNRM

De bovenzaal in de Harlinger KNRM-post was zaterdag 2 maart gevuld met jonge zeilertjes en hun ouders. Deelnemers aan het jeugdzeilen van de Harlinger Watersportvereniging (HWSV), vaarders in de dop. Dit was de eerste bijeenkomst voor de nieuwe cursus en wat is er dan mooier dan stilstaan bij veiligheid?

Aan boord van de Chios, de kleinste reddingboot.

Derk van Dieren vertelde eerst over wat de KNRM vanuit Harlingen allemaal doet. Dat is van alles: behalve hulp aan schepen en jachten in allerlei moeilijkheden, zorgen ze bijvoorbeeld ook voor urgent patiëntenvervoer van de eilanden naar de wal.

 

Er wordt in principe altijd met twee boten gevaren. Dat zijn de Chios, een open boot van het Atlantic-type, met minstens drie opstappers, en de grotere Wiecher en Jap Visser-Politiek van de Valentijn-klasse, die met minstens 5 mensen vaart. De boten worden altijd op het droge gehouden, dat is om aangroei te voorkomen. De Atlantic staat onder dak op een lanceerkar, en de Valentijn hangt in een speciale hijsinstallatie. Een Valentijn kan, naast de bemanning, 31 mensen meenemen. De maximumsnelheid is 34 knopen, dat is bijna 65 km/u.

 

De KNRM is 24/7 paraat. Alle KNRM-ers dragen een pieper die afgaat als er een melding is: een sein om zo snel mogelijk naar het station te gaan. Er zijn 24 vrijwilligers, waarvan 2 vrouwen. “Kan er NU ook een melding komen?” vroeg één van de kinderen. Jazeker, en sterker, het is wel eens gebeurd dat tijdens een open dag de piepers afgingen. Tja, dan is er werk aan de winkel en moeten alle bezoekers heel snel een stapje achteruit doen!

 

De kinderen gingen de droogpakken en de boten bekijken. Aan de pakken zit een reddingvest, voor het geval een vrijwilliger overboord valt, en ook een mes, een lampje en een noodvuurpijl, zodat hij zich ook in hoge golven of in het donker goed zichtbaar kan maken. Alle redders dragen een helm.

Aan boord van de boten brandden er allerlei vragen los: kan de boot lek? Kan hij ook omslaan? Ja, dat is allemaal denkbaar, maar in de praktijk gebeurt dat gelukkig nooit. Daarom is het ook zo belangrijk om veel te oefenen. Dat doen de vrijwilligers elke dinsdagavond, bij alle soorten weer.

 

Terug in de bovenzaal keken de kinderen daarna nog ademloos naar een spectaculaire film en werd er nog even nagepraat. Ze vonden het allemaal heel spannend en interessant. En ze gaan zelf voorlopig nog niet de zee op. Eerst maar eens goed leren zeilen in de bootjes (Optimisten) van de Harlinger Watersportvereniging!

De cursus staat open voor alle kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Meer informatie op hwsv.wordpress.com/jeugdzeilen/

Derk van Dieren geeft uitleg over de pakken en de helmen.

|Doorsturen