Nieuws

Ideeën voor Vluchthaven

Dempen, havenbad en zilte tuin

Een avondje brainstormen over de invulling van de Vluchthaven trok woensdag pakweg veertig mensen naar het Entrepotgebouw. Een stuk minder dan een week eerder op een ideeënavond voor de Westerzeedijk, maar de ideeën vloeiden niet minder rijkelijk.

In 2009 lag er al een plan om de Zuiderpier om te vormen tot boulevard.

De Raad van State haalde vorig jaar een streep door de plannen voor een jachthaven in de Willemshaven. De gemeente is nu op zoek naar nieuwe ideeën. En daarom werd er woensdag in drie groepen gebrainstormd over de Vluchthaven. De uitkomst:

 

  1. Watersportvoorzieningen en een wedstrijdcentrum, zodat de jeugd kan leren zeilen.
  2. Een museumschepenhaven met onder andere zeesleepboot Holland, de Sittard en radiolichtschip Jenni Baynton, in combinatie met het zonnepontje dat in de Harlinger haven gaat varen. En mogelijk zelfs een plek voor Rederij Wadden Transport.
  3. De Zuiderpier verbreden tot een fraaie boulevard.
  4. Een hotelschip.
  5. Een bed & breakfast in het transformatorgebouwtje nabij de Zuiderpier.
  6. Een zwembad in de haven.
  7. Een groen ‘zeepark’ ter hoogte van de loodsen aan de Willemshaven, met planten die het goed doen in het zilte klimaat van de haven, zodat alle stenen in de omgeving wat naar de achtergrond verdwijnen.
  8. Een camperplaats.
  9. De vluchthaven dempen en er een zwembad aanleggen, en vertier zoals een draaimolen en een reuzenrad.
  10. De toegankelijkheid van de Zuiderpier vergroten voor mensen die slecht ter been zijn.
  11. Een trailerhelling en een voorziening voor mensen die willen kanoën.
  12. Een steiger die - tegenover de geplande viskiosk - trapsgewijs naar beneden loopt, naar het water toe. Zoals het drijvende terras in de Kleine Voorstraat.
  13. Een goede parkeerplek voor fietsen.
  14. Het strand doortrekken naar de andere kant van de Zuiderpier.
  15. De dijk verbreden en verhogen zodat je in Harlingen een goede plek hebt om de zee te zien.

 

Projectleider Harmen Stellingwerf van de gemeente Harlingen schetste verder een aantal initiatieven die in de startblokken staan of waar al aan gewerkt wordt.

 

  • De viskiosk in het voormalige trafogebouw van de PEB. Probleempje: er zitten mussen onder de pannen. Die zijn beschermd en dus moet er een oplossing komen.
  • Een steiger voor de zonnepont.
  • De multifunctionele steiger, waar cruiseschepen kunnen aanleggen, wordt in maart opgeleverd.
  • Het Badhuus, een gebouw met onder andere sanitaire voorzieningen. Er wordt gewerkt aan de aanbesteding en de gemeente hoopt dat het voor oktober opgeleverd wordt.
  • De treinwagon die werd aangekocht maar na protest niet ingezet wordt als sanitaire unit. Er liggen inmiddels vier of vijf werkbare ideeën voor deze wagon, en de gemeente komt er later op terug.
  • De walvis-fontein van ‘11foutains’. Op Hemelvaartsdag (10 mei) moet de fontein in werking gesteld worden.
  • Er ligt een verlichtingsplan: robuuste lichtmasten.
  • Een hotel in een zandsilo of ‘Spaansentrechter’. De bedenker is afgehaakt, maar een ander heeft het opgepakt.
  • Als de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz straks in het water ligt, verdwijnt de Barentszwerf, en is er ruimte om iets nieuws te bouwen. Ook op enkele andere plekken is nog ruimte om te bouwen. Nabij de Zuiderpier staan nog twee kleine gebouwtjes die niet meer in gebruik zijn en de gemeente staat open voor ondernemers met een leuke invulling.

 

Wethouder Maria le Roy sloot de “genoeglijke avond” af en vertelde dat de gemeente de balans gaat opmaken.

Wordt vervolgd.

Een idee van Jacob van den Berg, en een fotoshop en uitleg van Tamara van den Berg: “De 400.000 klinkers huilen ons toe tijdens de zondagse wandelingen - eeuwig zonde. Meer groen zou de longen goeddoen en blaast mogelijk ook de nog niet sterk ontwikkelde band tussen Harlingers en het aanmerende zeilvolk leven in. Een park waar men samen kan zitten sjanteren, picknicken, jeu de boulen en aan de fitgirl-hipster-fitnessapparaten hangt, met uitzicht op alle reuring in de haven. In het Deense Aalborg, waar het park in de fotocompositie schaamteloos vandaan komt, gebeurt het al. Zonder het sjanteren dan, want in Denemarken zijn ze heel gelukkig naar het schijnt.”

De Harlinger bierbrouwerij Brouwdok heeft een bouwvergunning aangevraagd en moet dit jaar nog van start gaan in één van de loodsen aan de Willemshaven. De andere loods (op deze schets) wordt een verzamelgebouw voor waddengerelateerde bedrijven en instellingen. Bijvoorbeeld bedrijven die vaartochten en excursies op het wad organiseren. De gemeente hoopt ook de nieuwe beheerautoriteit voor de Waddenzee te huisvesten in deze loods.

Het Badhuus en de wagon.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda