Voetbal

Zeerobben maakt geen fout in de race met medekoploper Stiens

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Voor de wedstrijd zijn de punten eigenlijk al verdeeld, zo is de algemene opinie. Maar het moet nog wel ?even? gebeuren. En daarin heeft Zeerobben niet gefaald. De drie punten zijn verdiend, al zal trainer Inne Schotanus wel enige kritiek hebben op de manier waarop de verdediging gemakkelijk kansen weggaf en de voorhoede zich vergreep aan frivoliteiten. Na de 4 ? 1 in de tweede minuut na de pauze was de wedstrijd natuurlijk gespeeld, maar het talrijke publiek had graag gezien dat de kansen in doelpunten omgezet waren.

Vanaf de aftrap namen de Groen Witten het heft in handen en dat resulteerde in een mogelijkheid voor René Marus, zijn inzet was te zacht. Een verre ingooi van Dylan Drent werd doorgekopt door Frank ten Hoeve. De punter van David van der Pol verdween over het doel. Uit een corner van Marcel Visser werd een kopbal van David van de lijn gehaald door Benjamin van der Molen. Rottevalle kwam niet onder de druk vandaan en een doelpunt kon niet uitblijven. Marcel Visser soleerde door de verdediging en zijn harde schot was de goed keepende Riekele Borger te machtig. Na 20 minuten 1 – 0, het duurde wat langer dan de voorgaande wedstrijden, maar het publiek ging er eens goed voor zitten.

Er werd echter buiten de onverzettelijkheid van Rottevalle gerekend. Nog geen vijf minuten later was de stand al weer gelijk getrokken. Rechtsback Marcel Hoekstra kon ongehinderd voorzetten en in een poging de bal te veroveren, nam Reinier van der Stap met de bal ook spits Peter Kamminga mee. De goed leidende scheidsrechter Luuk Kornhorn gaf een penalty en deze werd onberispelijk omgezet in 1 – 1, door Sjaak Schra. Even was Zeerobben aangeslagen en kreeg Rottevalle zelfs mogelijkheden, maar toch liet de kwaliteit zich niet verloochenen. Eerst knalde Dylan Drent de bal keihard op de vuisten van keeper Borger uit een vrije trap op de rand strafschopgebied. En een minuut later was het weer raak. Frank ten Hoeve passeerde in het strafschopgebied zijn directe tegenstander en op zijn voorzet reageerde David van der Pol attent en maakte de 2 – 1 . Albert Beuker kreeg vrije doorgang, maar Riekele Borger redde. Dylan Drent sneed vanaf links naar binnen en werd geraakt, maar de leidsman zag hierin geen strafschop. Dat zag hij wel toen Cornelis Bosma hands maakte. Dit buitenkansje werd door Jordy Torenbeek feilloos benut, 3 – 1. Dit was tevens de ruststand.

In de 47e minuut was de wedstrijd gespeeld. Het was weer Dylan Drent die aan de basis stond van de 4 – 1. Hij snelde langs Marcel Hoekstra en zijn voorzet werd door iedereen gemist, behalve de attente René Markus. Onhoudbaar knalde hij hard en hoog in het net. Niet lang hierna een tactische wissel van de trainer. Dylan Drent voor Mitchel Laros en Frank ten Hoeve voor Gi Balyn. Louter en alleen met het oog op aanstaande dinsdag de uitwedstrijd tegen Wykles Hallum. Zo werd ook Willem Faasse voor dezelfde wedstrijd gespaard, hij had in René Markus een goede vervanger. In het volgende kwartier leek elke aanval een scoringskans op te leveren. Rottevalle kon niet onder de aanvalsdrift uit komen. Marcel Visser kwam door en zijn wippertje was net te hoog, David zag een kans in rook op gaan. Na goed doorzetten kwam Melvin Hempenius alleen voor de keeper, deze redde ten koste van een corner.
Als de aanval van de thuisclub weigert de trekker over te halen, dan krijgt de tegenstander toch ook mogelijkheden om de stand een draaglijker aanzien te geven. Hands in het strafschopgebied, maar de toegekende penalty was niet besteed aan Marcel Hoekstra. Arjen Veenstra stopte de zwak ingeschoten strafschop. Slecht communiceren in de verdediging had nog wel de 4 – 2 tot gevolg. De één wachtte op de ander en Jos Boonstra aarzelde niet en liet Arjen van dichtbij kansloos. Het was aan dezelfde Arjen te danken dat de slotfase niet toch nog spannend werd. Hij redde met zijn uitgeschoven rechter voet een laatste doelpoging van Rottevalle. De referee vond het wel genoeg en dat gold ook voor de spelers en toeschouwers.

Een aan zijn stand verplichte overwinning voor de koploper, die nog meer glans kreeg door het gelijke spel van SC Stiens in hun thuiswedstrijd tegen Be Quick Dokkum. Het verschil groeit in voordeel van Zeerobben tot 6 punten met een wedstrijd minder gespeeld. De confrontatie van dinsdag 9 april om 20.00 uur tegen Wykles Hallum is wederom een finale voor de mannen van Inne Schotanus en Wiebe Attema. Met 11 winstpartijen op een rij is het zeker niet ondenkbaar, dat nummer 12 in Hallum behaald wordt. Maar zoals in de inleiding al aangegeven, het moet eerst maar ‘even’ gebeuren. Aan de motivatie en de scherpte ligt het niet in ieder geval.
Zeerobben hoopt dat de trouwe supporters vanavond om 20.00 uur de groenwitte brigade zullen ondersteunen in Hallum.

Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom, Albert Beuker, Marcel Visser, Dylan Drent (55’ Gi Balyn), David van der Pol, Frank ten Hoeve (55’ Mitchel Laros), René Markus, Melvin Hempenius.

Prognose inhaalprogramma dinsdag 9 april
Rijperkerk – Berlikum 1 Wykels Hallum – Zeerobben 2
Minnertsga - Oostergo 1 Dokkum – AVC 1

Uitslagen in de derde klasse B Noord
Rijperkerk – WTOC 0 – 0 Wykels Hallum – AVC 2 – 1 Stiens – Be Quick Dokkum 0 – 0 Dokkum – Zwaagwesteinde 5 – 1 Oostergo – Minnertsga 1 – 3 Berlikum – Hardegarijp 1 – 1 Zeerobben – Rottevalle 4 – 2

Stand derde klasse B
Zeerobben 19 48 67 – 17 Stiens 20 42 45 – 24 Rijperkerk 19 32 28 – 21 Hardegarijp 20 32 37 – 23 Be Quick D. 20 31 28 – 23 Zwaagwesteinde 19 29 28 – 31 Berlikum 20 27 35 – 39 Dokkum 18 26 32 – 26 Wykels Hallum 17 25 42 – 34 Minnertsga 17 25 29 – 26 Rottevalle 20 19 28 – 49 WTOC 19 16 22 – 38 AVC 20 14 27 – 57 Oostergo 18 4 16 – 56

|Doorsturen

BuienradarAgenda