VVH heren 1 stelt nieuw seizoen in derde divisie veilig

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag was het D-day voor VVH heren 1. De laatste wedstrijd van het seizoen stond op het programma, thuis tegen de nummer 4 VC Sneek heren 2. Bij verlies was het mogelijk dat VVH alsnog zou degraderen, dan wel promotie-degradatie wedstrijden zou moeten spelen. VC Sneek trad echter niet in hun sterkste opstelling aan en VVH wist hier optimaal van de profiteren.

De eerste set begon VVH met Peter Veldman, Edwin ten Kate, Meindert Paul Kwast, Anne Durk Bakker, Ignarts Bakker en Rik Sijtsma binnen de lijnen. Niels Wienbelt was de libero en op de bank naast coach Jan Kamminga begonnen Marnik Agema, Jan Schurer en Reinier Kwast. Zoals gezegd was Sneek niet met hun sterkste opstelling in Harlingen verschenen. Enkele jonge spelers van hun vierde herenteam kregen zodoende de kans. Ondanks dat deze jongens duidelijk veel potentieel hebben, bleek het niveau hun nu nog wat te hoog. VVH speelde vrij uit en straalde vertrouwen uit. Meindert Paul en Peter sloegen de ballen overtuigend binnen en ook Rik pakte zijn punten. Met 25-11 ging de set eenvoudig naar de thuisploeg.

Als de tweede set gewonnen werd, zou rechtstreekse degradatie voor VVH niet langer mogelijk zijn. Jan liet daarom de geoliede machine van de eerste set staan. Deze set verging het VVH schijnbaar moeilijker. De servedruk van de Harlingers werd minder en Sneek, die Gert Jan van Solkema binnen de lijnen had gebracht, maakte hier dankbaar gebruik van. Zodoende bleef het spannend deze set. Halverwege de set nam Jan een time-out en benadrukte dat alle services op de jonge libero en passer-loper moesten worden gericht; de oudere spelers van Sneek moesten worden vermeden. Deze tactiek werkte uitstekend en eenmaal boven de twintig punten grens was VVH de sterkere. Met 25-20 ging de set naar De Skûtsjeboys.

In de derde set kwam Marnik binnen de lijnen voor Ignarts. VVH speelde voor het net attent en sterk, waardoor een voorsprong werd gepakt. Anne Durk kwam eenvoudig vaak eenvoudig tot scoren en Edwin wist ook Marnik goed te bedienen. Jan Schurer kwam tegen het einde van de set het veld nog in voor Meindert Paul. Helaas maakten de Harlingers vele opslagfouten (8 stuks), anders was Sneek met nóg ruimere cijfers verslagen deze set. Met 25?14 ging de set eenvoudig naar de Havenstadbewoners, waardoor de winst in deze wedstrijd een feit was.

Voorafgaande de vierde en laatste set van het seizoen gaf Jan aan het seizoen in stijl af te willen sluiten. Deze set leek qua spel op de tweede set. VVH behield het initiatief in de set, maar Sneek bleef dichtbij. Pas in het tweede deel werd afscheid genomen van de bezoekers in de stand. Jan Schurer en met name Peter sloegen hun ballen hard binnen. Op 23-17 voerde Jan een dubbele publiekswissel door. De na dit seizoen stoppende Edwin ten Kate werd vervangen door Reinier en de naar VC Sneek heren 1 vertrekkende Peter Veldman werd vervangen door Meindert Paul. Door twee fouten van Sneek werd de set met 25-19 gewonnen door VVH, waardoor de 4-0 overwinning een feit was.

Hiermee is het seizoen ten einde gekomen voor de Harlingers. Dankzij deze overwinning eindigt VVH uiteindelijk op 46 punten op de achtste plek op de ranglijst, wat zeker niet slecht is voor een promovendus. Het eerste seizoen in de derde divisie mag zodoende als een succes worden beschouwd. Zoals gezegd, moet VVH het komend seizoen doen zonder de harde klappen van Peter en de set-ups van Edwin, maar ook trainer/coach Jan Kamminga neemt afscheid. De komende maanden zal zodoende in het teken staan van voorbereidingen om in september klaar te zijn voor het nieuwe seizoen, waarbij een nieuwe trainer/coach en spelverdeler gezocht moeten worden.