VVH heren 1 sluit eerste seizoenshelft af met nederlaag

ZWOLLE - Afgelopen zaterdag mocht het eerste herenteam van VVH naar Zwolle afreizen om het op te nemen tegen de koploper in de derde divisie: VC Zwolle. De laatste weken zitten De Sk?tsjeboys ?in de hoek waar de klappen vallen? en dit was zaterdag helaas niet anders. Met duidelijke cijfers wist de thuisploeg de overwinning te pakken.

VVH begon de eerste twee sets met Meindert Paul Kwast en Jan Schurer op de hoofdaanval, Anne Durk Bakker en Ignarts Bakker op de midaanval, Paul Lups op de spelverdeling, Reinier Kwast op de diagonaal en Niels Wienbelt als libero. Op de bank begonnen Marnik Agema en Rik Sijtsma naast coach Ab Deurman. In beide sets was het speelbeeld gelijk: Zwolle was nét iets beter en bepaalde zodoende het spel. Op verscheidene momenten kwam VVH wel beter in het spel, maar door een teveel aan eigen fouten gaven ze het de Zwollenaren vervolgens cadeau. De blokkering van VVH pakte te weinig ballen en serverend werden door de Harlingers te veel fouten gemaakt. Waar VVH verder vaak niet op de juiste plek in de verdediging stond, stond de thuisploeg dit wel. De langere rally’s waren zodoende ook vaak een prooi voor Zwolle. Met 25-17 en 25-18 gingen beide sets eenvoudig naar de thuisploeg.

Het stond organisatorisch niet goed bij VVH. Afspraken die voor de wedstrijd gemaakt waren zoals “vanaf de lijnen verdedigen” en “rust in de blokkering” werden gewoonweg niet uitgevoerd. Hierdoor kwam Zwolle vaak gemakkelijk aan zijn punten. De servicepass was bij VVH over het algemeen prima, maar de spelverdeling was onnauwkeurig en voorspelbaar. Doordat de buiten- en diagonaalaanvallers ook nog diverse (onnodige) aanvalsfouten maakten, ging de set met 25-15 naar Zwolle.

De laatste set probeerde Ab iets nieuws. Hij bracht Meindert Paul op de spelverdeling, waardoor hij samen met Reinier de spelverdeling ging uitvoeren. Dit ging van het begin van de set verrassend goed. Het spel van VVH oogde vrolijk en overtuigend. Met Meindert Paul op de rechterkant van het veld won VVH ook duidelijk aan verdediging en blokkering en Zwolle had het lastig om tot oplossingen te komen. Pas in het tweede deel van de set kwam de thuisploeg dichterbij. Met name via de harde klappen van hun diagonaal en de bekeken ballen van hun buitenaanval werd de set weer spannend. Eenmaal boven de twintig verzandde VVH weer in het maken van onnodige fouten, met een onnodige servefout van Reinier op 24-23 als beslissing in de set.

Verliezen is niet per definitie erg, zij het dat het niet moet komen door een teveel aan eigen fouten. Bij de Harlingers is dit momenteel wel het geval: VC Zwolle kreeg deze zaterdag te veel cadeau. Deze vierde nederlaag op een rij zorgt er voor dat VVH op de ranglijst naar de zesde plaats is gezakt. De aansluiting met de bovenste teams in de klasse is zodoende definitief verloren, maar wellicht dat dit juist positief voor de heren kan werken in de tweede seizoenshelft. Er staat geen druk (meer) op om te winnen; meedoen in de middenmoot is zo’n slecht idee nog niet.