VVH dames met 4 punten naar huis

IJLST - Afgelopen zaterdag stond alweer de op ??n na laatste wedstrijd voor VVH dames 1 op de planning. Hiervoor mochten de ?Feenstra Zand dames? afreizen naar IJlst om daar hun volleybalkunsten te laten zien aan de meiden van St?nfries. Gewapend met een goed humeur en wat VVH-ers op de tribune moest die winst wel te pakken zijn. Het ging niet altijd even gemakkelijk maar inderdaad, de Harlinger ladies trokken met 1-3 winst aan het langste eind.

De eerste set begon coach Reinier Kwast met Anneke de Jong op de spelverdeling, Elise Kromkamp op diagonaal, Liset Roosma en Nienke Marije Schaaf op de buitenaanval en Jorien Hibma en Annie Leijenaar op de midaanval. Tessa Koster speelde voor de laatste keer als libero en begon de wedstrijd, naast midaanvalster Tine Richt v/d Weide op de bank. Al snel bleek dat Stanfries in haar eigen hal een stuk sterker is dan wanneer dit team een uitwedstrijd speelt. Ondanks dat de meiden van VVH de wedstrijd goed begonnen, lukte het niet om een redelijke voorsprong te creëren. Stanfries bleef VVH in de nek hijgen. Dit resulteerde in lange rally’s maar er werd goed gewerkt zodat er toch steeds een aanval geproduceerd kon worden. Vooral Jorien en Liset konden goed doorkomen. De eindfase van de set was nog even spannend. VVH verzilverde haar eerste setpoint niet en Stanfries wist de stand weer gelijk te trekken naar 24-24. Na een time-out deed VVH wat ze moest doen en trok de set naar zich toe met 24-26.

De tweede set begon in dezelfde opstelling. VVH was deze set vanaf het begin duidelijk de sterkere partij. Ondanks dat Stanfries een sterke serve liet zien, konden de Harlinger ladies hun spelletje goed verzorgen door een aardig stabiele serve-pass. De aanvalsters wisten nu ook de blokkering beter te zetten, vooral op de buiten. Zo vormde de aanval van Stanfries nu voor minder gevaar voor VVH. Met de goede serves van Anneke en Annie werd de set vrij eenvoudig gewonnen: 16-25.

De derde set kwam Tine Richt het veld in voor Annie. Stanfries leek vastbesloten om nu wel aan het langste eind te trekken. Tegelijkertijd was VVH minder scherp dan de eerste twee sets. Met name de serve-pass werd niet meer goed verzorgd en de eigen serve-druk zakte ook wat weg. Het gevolg was dat Stanfries beter begon te spelen. Hun lange buitenaanvalster kon een aantal keren direct scoren door een te makkelijke serve en een te laat sluitend blok van VVH. Stanfries wist een voorsprong van 5 punten te creëren en VVH kon helaas niet op tijd aansluiten. De set ging met 25-20 verloren.

Coach Reinier benadrukte dat de set vooral verloren was gegaan door de matige serve-pass. De opdracht voor de vierde set was dan ook om het spelletje weer beter te verzorgen. Dit lukte aardig maar ook Stanfries was nog steeds fel en gretig. Doordat de verdediging het af en toe toch even liet afweten, werd de spelverdeling van VVH gedwongen om voorspelbaar te spelen. Zo kon het gebeuren dat de Harlinger buitenaanvalsters opeens wel te maken hadden met een groot blok op de links- en rechtsvoor. Halverwege de set wisselde Reinier daarom Annie in ten koste van Elise. Dit pakte goed uit, mede omdat Annie ook weer wist te scoren met haar sterke serve. VVH vocht door tot aan het einde en was daar (gelukkig) net wat sterker dan Stanfries. De set ging met 23-25 naar VVH!

Aanstaande zaterdag is een soort D-day voor VVH. Bij de dames kunnen alle teams in de top 4 theoretisch nog kampioen worden. Kijken we meer naar de praktijk, dan richten de Feenstra Zand ladies zich op de tweede plek. Dames 1 mag om 16:15 uur strijden tegen concurrent Kwiek. Bij winst is die tweede plek nog in zicht. Mocht het lukken om daar te eindigen, dan is de kans groot dat VVH nog P/D wedstrijden mag spelen. Na deze wedstrijd, om 18:15 uur, zal heren 1 nog graag wat steun vanaf de tribune ontvangen zodat zij zich veilig kunnen stellen tegen degradatie. Kortom, de laatste competitieronde van aanstaande zaterdag zal nog spannend worden voor VVH. Al vanaf 14:15 uur zal er worden gevolleybald in de eigen Waddenhal. Aanmoediging is zeer welkom.