VVH dames 1 verslaat koploper Hevoc met 4-0

HARLINGEN - Zaterdag 6 april, de dag waarop de dames van VVH een appeltje te schillen hadden met koploper Hevoc. In de uitwedstrijd in de eerste helft van het seizoen vertoonden de Feenstra Zand ladies niet wat ze kunnen waardoor die wedstrijd met 3-1 verloren ging. Sinds die wedstrijd staat Hevoc aan kop van de ranglijst en VVH twee plaatsen lager. Voor vandaag waren de dames voorbereid op een hoge servedruk en de sterke midaanval van Hevoc. Deze wedstrijd winnen een kansloze missie? Totaal niet!

Invallend coach Meindert Paul Kwast had een compleet dames 1 tot zijn beschikking. Hij begon met Anneke de Jong op de spelverdeling, Liset Roosma in haar diagonaal, Jorien Hibma en Tine Richt v/d Weide op de midposities en Nienke Marije Schaaf en Marrit Dijkstra op de buitenaanval. Tessa Koster was weer de libero. Elise Kromkamp en Annie Leijenaar begonnen naast de coach op de bank. Deze “bankbezetting” zou nog vaak veranderen gedurende deze wedstrijd omdat coach Meindert Paul de wisselmogelijkheden erg goed benutte.

Direct vanaf het begin was VVH gretig en fel. Dit uitte zich in hard werken in de rally’s en het uitbundig vieren van punten. Daarbij werd VVH goed gesteund vanaf de tribune ;-) De stand op het scorebord liet afwisselend een achterstand, gelijkstand en/of voorsprong zien. Deze eerste set werd dan ook direct duidelijk dat beide teams gehaaid waren op de overwinning. Het kon nog wel eens heel bepalend voor het verloop van de wedstrijd, wie de eerste set in haar zak mocht steken. Uiteindelijk wist VVH door mooi en gevarieerd aanvalsspel de set naar zich toe te trekken met 25-23.

De winst van de eerste set had de Feenstra Zand dames zo’n boost gegeven dat zij in de tweede set de goede lijn direct door konden zetten. Hevoc heeft een goede serve in huis maar VVH was hier dit keer goed op voorbereid. VVH zorgde steeds voor een passopstelling met 3 passers, al dan niet inclusief de libero. Doordat er goed gecommuniceerd werd kon Anneke weer goed variëren met haar aanvalsters. Regelmatig was het zo dat Hevoc geen tweevrouwsblok kon zetten en VVH daardoor bijna vrij inslaan had. Vooral Marrit en Nienke Marije profiteerden daar in deze set van. Toen de servebeurt naar Anneke ging wist Hevoc helemaal niet meer waar ze het vandaan moest halen. Anneke wist zo goed te varierën dat er een mooie voorsprong voor VVH op het scorebord prijkte. Hevoc vocht zich wel terug maar het was niet genoeg om VVH nog in te halen: 25-21!

De derde set was bijna een kopie van de eerste set. De scores van beide teams bleven dicht bij elkaar en ook beide teams voelden dat het nu beslist kon worden. Waar de dames van VVH normaal wel eens last lijken te hebben van een dip in de derde set, was hier nu totaal geen sprake van. Het wisselbeleid van Meindert Paul en ook de inzet van de libero op de linksachter hadden hier zeker invloed op. Alle dames bleven scherp en enthousiast. Deze set vielen vooral de serves van Annie en Anneke op, daarnaast kon Jorien goed scoren via de midaanval. Helaas wist ook Hevoc deze set een paar keer goed door te komen met hun aanval. VVH wist tegen het einde van de set door te drukken en pakte de daarmee de set- en wedstrijdwinst: 25-23!

VVH rook haar kans op 4-0, de vierde set moest dus nogmaals de volle inzet worden getoond. En zo geschiedde.. Er werd wederom hard gewerkt in de verdediging. De servedruk van Hevoc deed VVH niets meer: Hevoc leek niet meer te weten wie er moest worden opgezocht om de pass te verstoren. Ondanks dat de scores wederom gelijk op gingen, bleef VVH overtuiging uitstralen. Tegen het einde van de set vroeg coach Meindert Paul een publiekswissel aan voor Marrit. Vandaag speelde zij haar laatste wedstrijd voor VVH, onder luid applaus werd zij gewisseld. Ondanks dat het eerste punt daarna verloren ging, pakten de dames het snel weer op. Met overtuiging werden ook de laatste punten gescoord (25-23) en daardoor Hevoc verslagen met 4-0. De dames en coach waren bijna buiten zinnen van blijdschap en vierden deze winst dan ook uitbundig, wederom samen met de tribune.

Geconcludeerd mag worden dat deze wedstrijd één van de beste wedstrijden was van dit seizoen. De 4-0 winst brengt VVH op slechts 4 punten afstand van de eerste plek en het verschil met de nummer 2 is slechts één puntje. De kansen op een eventuele promotie zijn dus weer wat groter geworden maar volledig in eigen hand hebben de dames het niet. Aankomende zaterdag staat er een uitwedstrijd tegen Stanfries in IJlst op het programma. Volgende week zullen de dames laten weten hoe dat verlopen is!