Vliegende start bezorgt Zeerobben verdiende overwinning

DOKKUM - Maar het was wel bij de hels deuren weg gehaald. In een door de slechte conditie van het veld sterk be?nvloede wedstrijd won Zeerobben verdiend, maar wel geflatteerd. Regelmatig ontstonden er gevaarlijke si-tuaties voor beide doelen; oorzaak was de toendra van Dokkum. Een strakke pass was eigenlijk niet mogelijk. Na de 1-3 van Marcel Stormer in de slotseconden van de eerste helft, mocht Zeerobben van geluk spreken dat in eerste minuut van de tweede helft Arjen Veenstra tot twee keer toe redding bracht. En daardoor de echte aansluitingstreffer voorkwam.

De eerste vijf minuten waren er over en weer mogelijkheden om de score te openen. Na vijf minuten deed Zeerobben dat in ieder geval wel en dat is misschien ook het verschil tussen beide teams. Wie anders dan Dylan Drent kwam over rechts door en zijn voorzet werd door Willem Faasse ingekopt. Kon keeper Eelke Kooistra deze inzet nog keren, op de attente reactie van Frank ten Hoeve had hij geen antwoord; 0-1. Nog geen vijf minuten later won David van der Pol op het middenveld een duel en zijn houdbare schot werd door Eelke Kooistra verkeerd ingeschat. Over de vallende keeper scoorde David de 0-2.

Het middenveld en de aanval van Zeerobben bleven druk op de bal zetten, maar bij balverlies ontstonden er toch ook kansen voor Be Quick Dokkum. Marcel Visser probeerde het nog eens van afstand. Maar in de dertigste minuut kon de grote Zeerobben-aanhang toch weer juichen. Jordy Torenbeek gaf over de as van het veld een pass op maat op David van der Pol. Hij kon de bal in de loop meenemen en maakte met een stiftballetje de 0-3. Mede door het veld tastte de Zeerobbenverdediging nog al eens mis. En dat gold niet anders voor de tegenstander. Hachelijke momenten speelden zich voor beide doelen af. Toch leken de Groen Witten zonder schade de rust te halen. Een onnodige overtreding die Dylan Drent een gele kaart opleverde, zorgde alsnog voor de 1-3. Uit de afgeslagen aanval na de vrije trap, liep de hele Zeerobbenverdediging naar voren, echter Marcel Storm ontweek de buitenspelval en met een bekeken boogballetje liet hij Arjen kansloos. De goed leidende scheidsrechter Westerloo floot meteen voor het einde van de eerste helft.

Als Arjen Veenstra niet in bloedvorm was geweest en de aanvallers Banga en Oegema koelbloediger met de kansen waren omgesprongen, dan zou de wedstrijd een anders verloop hebben gehad. Maar ‘als’ telt niet en doelpunten wel. In de eerste twee minuten van de tweede helft kregen beide aanvallers de kans op de aansluitingstreffer, maar Arjen redde dus voortreffelijk en hield daardoor de marge op twee doelpunten. Door balverlies van de laatste linie ontstonden er mogelijkheden voor Be Quick Dokkum. De dreiging bleef, maar tot scoren kwamen de Dokkumers niet meer. Dat deed Willem Faasse na een uur spelen wel en op miraculeuze wijze. Keeper Kooistra gleed weg bij een uittrap, Willem kopte de bal richting doel en kreeg hem van een verdediger terug. Op dezelfde afstand en op dezelfde wijze als Zlatan dat had voorgedaan, scoorde Willem Faasse van 35 meter afstand over de te ver voor zijn doel staande Kooistra de voor Zeerobben geruststellende 1-4. Dat Willem kort hierna een niet te missen kans kreeg na een mooie voorzet van Dylan Drent, is hem natuurlijk vergeven.
In de 75ste minuut wisselde de trainer Willem Faasse voor Gi Balyn en Frank ten Hoeve voor René Markus. Gi Balyn ondervond de gesteldheid van het veld. Toen hij na een passje van René Markus weg zou sprinten, gleed ook hij onderuit. René Markus onderscheidde zich ook in defensief opzicht. Bij een gevaarlijk voorzet van rechts onderschepte hij net op tijd de bal, voordat Rudolf Banga gevaarlijk kon worden. Mitchel Laros raakte nog geblesseerd en werd vervangen door Johannes Deelstra. En Sybren Oegema kreeg nog een mooie kans, maar weer stond de aan zijn pink gewond geraakte Arjen Veenstra op de juiste plaats. Oegema ontving nog wel een onterechte gele kaart voor vermeend doorgaan op de keeper. Aan de stand veranderde niets meer.

Zeerobben boekte een bijzonder waardevolle overwinning op een geduchte tegenstander, het had ook anders kunnen lopen. Maar het Zeerobben collectief stond er kwalitatief beter op dan Be Quick Dokkum. Vandaar dat je mag spreken van een verdiende overwinning. De noodzaak van deze drie punten bleek om half 5, toen bekend werd dat ook concurrent Stiens in Minnertsga als winnaar van het veld ging. Het verschil blijft dus 6 punten. Komend weekend week staat op het Oostersportpark in Harlingen de wedstrijd tegen de zustervereniging van Be Quick D. uit de stad van Bonifatius op het programma.
Zeerobben: Arjen Veenstra, Mitchel Laros ( ’80 Johannes Deelstra), Etienne Oosterom, Jordy torenbeek, Marcel Visser, Albert Beuker, Dylan Drent, Melvin Hempenius, David van der Pol, Frank ten Hoeve (’75 Gi Balyn), Willem Faasse (’75 René Markus).