VC Zwolle te sterk voor VVH heren 1

ZWOLLE - Afgelopen zaterdag stond de uitwedstrijd voor VVH heren 1 op het programma. Zeer vroeg op de dag moest worden aangetreden tegen het op hoger geklasseerde VC Zwolle. Na een goede start, werd het echter niet de wedstrijd die VVH wilde. Zwolle bleek te sterk te zijn, waardoor de degradatiezorgen bij de Harlingers nog niet weg is.

De eerste set begonnen Jan Schurer, Edwin ten Kate, Peter Veldman, Rik Sijtsma, Marnik Agema en Anne Durk Bakker voor de Harlingers, met daarbij Niels Wienbelt als libero. Meindert Paul Kwast, Reinier Kwast en Ignarts Bakker begonnen op de bank naast coach Jan Kamminga. Vanaf het begin was VVH de sterkere partij en nam de leiding. Zwolle viel vooral op door de vele aanvallen die buiten werden geslagen. De voorsprong liep op tot 7 punten (7-14), maar in het tweede deel van de set werden de Harlingers en maakten ook zij onnodige fouten. Zodoende werd het nog een spannend einde van de set. Op 19-21 kwam Meindert Paul binnen de lijnen voor Rik en door zijn aanval werd het 19-22. Een zeer belangrijk punt zo bleek. Hierna hield VVH het betere van het spel en won de set met 21-25.

In de tweede, derde en vierde set was het spelbeeld redelijk gelijk. Bij vlagen speelde VVH aanvallend zeer behoorlijk, maar vooral de servedruk van de Harlingers was niet goed genoeg. Hierbij moet worden opgemerkt dat de passer-lopers van Zwolle zeer goed stonden te spelen, waardoor het gros van de servepasses perfect bij de spelverdeler kwamen. Hierdoor pakte het derde team van de landskampioen dikwijls direct de side-out waardoor VVH niet kon bijblijven/inlopen.

Jan probeerde met wissels en time-outs van alles maar niets gaf VVH het laatste duwtje de juiste richting in. Meindert Paul kwam op de diagonaal te staan op de plek van Jan Schurer en Ignarts nam de midpositie over van Marnik, die op zijn beurt naar de buitenaanval verhuisde. Bij Zwolle zat alles organisatorisch veel beter in elkaar dan bij de Skutsjeboys. De blokkering van VVH stond veelvuldig niet goed opgesteld of was niet dicht, waardoor de verdediging zich niet goed opstelde. Hierdoor kwam Zwolle vaak kinderlijk eenvoudig tot scoren door de bal midden in het veld te slaan zonder ook maar een verdediger van VVH in de buurt. Doordat de Harlinger aanvallers veel slagkracht lieten zien kwam VVH telkens nog tot een behoorlijk aantal punten in de set, maar meer dan één puntje zat er niet in. Met 25-15, 25-20 en 25-20 gingen de sets naar de Zwollenaren.

Doordat BEO onverwachts wist te winnen van ANO, zakt VVH een plekje op de ranglijst en staat het nu tiende. Komende zaterdag staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma en deze zal plaatsvinden in eigen Waddenhal. Om 18.15 uur mogen De Skutjeboys aanvangen tegen de nummer 4: VC Sneek. De voorsprong op de degradatieplek (nummer 11: Leevoc) bedraagt vier punten. Om zeker te zijn van een volgend jaar in de derde divisie dient VVH dus een vijfsetter uit het vuur te slepen om zo minimaal twee punten over te houden. Dit zou uiteraard in het worst-case scenario zijn als Leevoc haar laatste wedstrijd met 0-4 weet te winnen tegen DBS in Balk. Al met al een spannende dag voor de mannen van scheidend trainer/coach Jan Kamminga.