Spanning alom tijdens play-off wedstrijd Heren 1 Green Lions

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag speelden de Heren 1 van de Green Liosn thuis tegen de Moestasj uit Groningen. De nummers vier en vijf van de competitie speelden twee keer eerder tegen elkaar, wat resulteerde in een gelijkspel en een winstpartij voor de Lions. Het beloofde een lastige opgave voor de Lions te worden omdat ze het moesten doen zonder coach Rudy die in het ziekenhuis lag, en Hajo die geblesseerd was, maar wel als invalcoach kon dienen.

De Lions begonnen goed aan de wedstrijd en kwamen op 4-0. Maar Moestasj was niet gekomen om te verliezen en liet met snel combinatiespel en goede afstandsschoten zien niet onder te willen doen voor de Lions. De Lions hadden in de verdediging veel moeite met het snelle spel van Moestasj en kwamen er daardoor aanvallend niet aan te pas. De achterstand groeide en groeide, al snel tot +10 punten. Tom leek de schade met een mooie driepunter nog enigszins te beperken, maar de sterk spelende spelverdeler van de Moestasj knalde er in de slotseconde nog een driepunter overheen waardoor de Lions met een achterstand van 15-28 aan het tweede kwart moesten beginnen.

Het moest anders bij Lions anders ging het natuurlijk niet goed komen. Er werd afgesproken om te wisselen van verdedigingstactiek en man-to-man te gaan spelen. De omschakeling liep moeizaam en het initiatief lag nog steeds bij de tegenstander. Met twee scores van Reynold en een driepunter van Bas werd de achterstand niet groter in de eerste vijf minuten. De Lions wisten geen grip op de wedstrijd te krijgen, en raakten geïrriteerd, op elkaar en op de matig fluitende scheidsrechters. Al snel groeide de achterstand en stonden de Lions met rust 18 punten achter (28-46).

Het werd lastig voor de Lions om hier nog boven op te komen. De tegenstander schoot een hoog percentage en bij de Lions wou het niet echt lukken. Zelfverzekerd begonnen de gasten aan het derde kwart, wetende dat met hun goede spel en de comfortabele voorsprong er weinig aan de hand leek. De Lions gingen door met hun slechte spel en kregen geen enkele grip op de wedstrijd. De bom barste bij de Lions toen Lex een fout maakte, naar de kant moest en zelfs van de coach mocht vertrekken, hij maakte nog een opmerking tegen de scheidsrechter en kreeg nog een technische fout.
Moestasj mocht 4 vrije worpen nemen en kreeg balbezit. De achterstand groeide tot 20 punten en de wedstrijd leek gespeeld. De Lions namen een time-out om verdere escalatie te voorkomen. De coach gaf aan dat de wedstrijd gespeeld was, maar daar wou niet iedereen zich bij neerleggen. Dus werd er gezegd dat alleen met een goede verdediging, gecontroleerde aanvallen en een positieve houding nog iets van de wedstrijd gemaakt kon worden. Onder leiding van Aldrin werd de ommekeer ingezet en met nog 3 minuten te spelen wisten de Lions 8 punten van de achterstand af te snoepen (44-56).

Er groeide weer hoop bij Lions; 12 punten is te doen. Met deze spirit begonnen de Lions aan het laatste kwart. De Lions begonnen aan de inhaalrace en wisten met goed verdedigen en gecontroleerde aanvallen steeds dichter bij te komen. Halverwege het laatste kwart was de achterstand geslonken tot 5 punten en had de tegenstander maar 1 puntje weten te scoren. Tijdens de time-out van de tegenstander was het geloof weer helemaal terug, vooral omdat ze bij Moestasj in paniek begonnen te raken en geforceerd waren gaan spelen. De Lions gingen geconcentreerd verder en kwamen via een score van Stephan op gelijke hoogte (57-57) en zelfs weer op voorsprong via een puntje van Daryl. Het beloofde een spannende slot te worden. Moestasj nam de leiding weer over naar eindelijk de eerste veldscore van het kwart. De Lions lieten zich niet van de wijs brengen en met scores van Aldrin en Stephan stond er plotseling een voorsprong van 4 punten op het bord. De geforceerde driepunter van de spelverdeler van Moestasj zorgde weer voor spanning met nog anderhalve minuut te spelen. De Lions lieten zich niet van de wijs brengen en zorgden met vooral goede verdediging en een snelle aanval voor de genadeklap. Het laatste kwart eindigde in 24-7 voor de Lions waardoor er een eindstand van 68-63 op de borden kwam te staan.
Scores: Stephan 20, Aldrin 16, Tom 13, Reynold 6, Mark 4, Bas 3, Daryl 2, Lex 2. Waar en wanneer de halve finale wordt gespeeld is nog niet bekend, houd de website www.greenlions.nl in de gaten.