Robur blijft in de race na winst in Langezwaag

LANGEZWAAG - Op papier komt Robur de komende weken wat minder lastige tegenstanders tegen, richting het einde van het seizoen. In de praktijk is elke wedstrijd toch weer een horde om te nemen. Langezwaag heeft weinig voetbal in de ploeg zitten, maar werkt wel hard om een resultaat te behalen. Robur maakte het zich zelf niet gemakkelijk deze middag op het pittoresk gelegen terrein in Langezwaag en verzuimde om in de eerste helft al te scoren. Na rust deed Robur dit wel en haalden de geelhemden de verdiende overwinning binnen.

Trainer Chris Douwsma kon weer eens kiezen uit de spelersgroep, die weer groeiende is qua aantallen. Patrick Dijkstra, die goed keept de laatste weken, stond in het doel. Achterin een ongewijzigde linie ten opzichte van vorige week met Douwe Kamsma, Marcel Tuurenhout, Andre Alberts en Bram Wijbenga. Op het middenveld keerde Hilko Mulder terug in de basis, naast hem Arjen Speckmann, Tetze Helvrich en Hans Brandes. Voorin het duo Sander Zeilmaker en Niels Outhuijse. Rene Metz, terugkerend van een blessure begon vanaf de bank, naast hem Chiel Faber en Sipke Bootsma.
Op het vlakke maar droge veld liet Robur direct de strijdwijze zien. De tegenstander op eigen helft vastzetten en op die manier de bal veroveren. Dit resulteerde in het balbezit voor Robur in het eerste kwartier van de wedstrijd. Sterker nog, het had zomaar 1-0 kunnen staan binnen enkele minuten, maar Sander kon zijn eerst kans niet benutten. Het positiespel van Robur werd redelijk verzorgd, maar de spelers hadden enige moeite om de bal te controleren, hierdoor ontstonden onnodige duels, waar je als voetballende ploeg liever buiten blijft. Het middenveld van Robur kreeg veel vrijheid, maar de ruimtes werden in de loop van de eerste helft onvoldoende benut. Toch ontstonden er de nodige kansen. Sander en Niels kwamen in de juiste positie in balbezit en normaal gesproken is er dan altijd wel één raak, maar de nodige focus of controle ontbrak, waardoor de ballen in plaats van in het doel er naast belandden. Als je dan zo’n doelpuntje maakt dan kun je makkelijker gaan voetballen. Nu bleef de druk er op om maar geen punten te verliezen in deze fase van de competitie.
Trainer Douwsma greep na een klein half uur in om meer voetbal op het middenveld te krijgen. Arjen werd vervangen. Rene nam plaats in het centrum naast Marcel en Douwe schoof door. Voor de rust kreeg dit nog niet het juiste resultaat. Wel waren er nog de nodige kansen. Tetze schoot goed in, maar zijn bal belandde via de keeper en de lat weer in het veld. De aanvallers van Robur waren niet adequaat genoeg om snel te reageren, waardoor de keeper nog redding kon brengen. Net voor rust had Langezwaag zelfs op voorsprong kunnen komen, toen een vrije trap verlengd werd met het hoofd. De bal ging echter net over tot opluchting van Robur.

Na rust koos Robur er voor om nog aanvallender te gaan spelen met de nodige risico’s van dien. Er zat meer overtuiging in het spel de tweede helft, tot goed voetbal leidde dit uiteindelijk niet. Toch heeft Robur wel de kwaliteiten om over het dode punt te komen. Ook in de tweede helft kwamen er weer voldoende kansen. Douwe ging meer in de punt spelen en Sander en Niels vanaf de kanten. Hilko was de centrale man. De 0-1 was er uiteindelijk dan toch. Een slechte spelvoortzetting van Langezwaag werd afgestraft. Tetze was alert en bediende Sander, die op zijn beurt de bal goed breed legde. Niels kon naar binnen kappen voor zijn linker en de bal in het lege doel schuiven. Het doelpunt zorgde voor de nodige opluchting, ook voor het meegereisde publiek van Robur dat weer trouw langs de kant stond. Hans en Andre kwamen in de tweede helft beter in hun spel en lieten zich nadrukkelijker zien aan de rechter kant. Een goede voorzet van Hans werd jammer genoeg niet goed beoordeeld. Aan de andere kant kwamen Marcel, Rene en Bram amper in gevaar in het centrum. Ze stapten steeds op het juiste moment in om gevaar te voorkomen. Na een goed uur werd Tetze vervangen door Chiel en in de slotfase kwam Sipke voor Hans. Sipke gaf meteen zijn visitekaartje af en gaf een mooi voorzet op Hilko, maar de dalende bal was wat moeilijk in te schatten. Hilko koos er voor te koppen, maar de bal verdween over de lat. Even eerder was het wel 0-2. Niels draaide op rechts om zijn tegenstander en voor het doel was het Sander die dan toch zijn doelpuntje meepikte. De buit was binnen, waardoor Robur toch met drie punten uit Langezwaag kon vertrekken. Overtuigend was het allerminst, maar verdiend was de overwinning zeker.

Ook alle concurrenten wonnen hun wedstrijd eenvoudig, waardoor het gaatje met Bolsward en Blackboys respectievelijk drie en één punt blijft. Ook RES blijft aanhaken. Met nog vijf wedstrijden te gaan zal de druk toenemen in de top. Voor Robur zaak om geen punten meer te verspelen. Volgende week de thuiswedstrijd tegen St. Jacob.