Sport

Oosterse krijgskunst in de Waddenhal

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Vier Harlinger vechtsportscholen geven volgende week donderdagavond demonstraties in de Waddenhaal. Van 19.00 tot 20.30 zijn er spectaculaire demo?s met flitsende zwaarden, zelfverdediging, breektesten, enzovoort. De demonstratie is onderdeel van de Nationale Sportweek en na afloop kan het publiek de zaal in gaan om de gedemonstreerde sporten eens uit te proberen.

Sportschool Shin Bu Ken geeft, onder leiding van Herman Veltman, les in iaido. Dit is een klassieke Budovorm, waar gewerkt wordt met het Japanse zwaard en katana. Er worden vormen getraind waarvan sommige al eeuwen geleden door de Samurai werden beoefend.

Sportschool Shin Bu Ken, eveneens onder leiding van Herman Veltman, geeft les in karate do, een dynamische sport uit Japan met hierin alle aspecten van mentale en fysieke lichaamsbeweging, zoals zelfverdediging en coördinatie.

Sportschool Jiki Shin Kan geeft, onder leiding van Simon de Graaf, les in kendo. Kendo is een moderne schermsport, afstammend van de traditionele zwaardvechtkunst van de Samurai. Het is een leuke actieve sport en vanwege de beschermende uitrusting ook een veilige sport.

Sportschool Jip Kye Sohn, onder leiding van Bauke en Marja Dijkstra, verzorgt lessen tang soo do. Dit is een Koreaanse variant van het Japanse karate, met onder andere stoottechnieken, trap- en handtechnieken en loopvormen. Gevorderden gebruiken ook oefenwapens.

Al deze vechtsporten kenmerken zich door respect voor elkaar, het opbouwen van conditie en het verbeteren van coördinatie en lenigheid. Darnaast ligt de nadruk op de eenheid van lichaam en geest. De sporten zijn te beoefenen door iedereen, jong en oud, man en vrouw.

|Doorsturen

BuienradarAgenda