Sport

Marathon Diever geeft tevredenheid en teleurstelling

Door Jeroen Pietersma
DIEVER - Een marathon lopen in Diever is een heel andere belevenis dan bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam. In Diever lopen er ongeveer 120 lopers de klassieke afstand, in de stadsmarathons ongeveer 10.000. In Diever heb je te maken met een prachtig natuurlijk parcours waar je jezelf soms alleen waant en in de steden is dat natuurlijk totaal anders en staan er ook nog eens veel toeschouwers aan de kant. In Diever doet de sportpromotie er zoveel mogelijk aan om de lopers te verwennen middels een uitstekende verzorging onderweg en is de sfeer gemoedelijk en knus.

De lopers Melchior Ram uit Harlingen en Herman Geritz uit Midlum waren afgelopen zaterdag deelnemer aan de 14e Drents Friese Wold Marathon waar men ook nog eens 10,21 of 28 kilometer kon lopen. SV Friesland was mede-organisator van deze loop waar totaal 534 lopers aan de start verschenen. Was het in 2012 nog 19 graden bij de loop nu was het een stuk kouder met gelukkig wel wat zon en af en toe nog een sneeuwbuitje. Maar in principe dus lekker weer om een marathon te lopen.
Melchior Ram, sinds vier jaar inwoner van Harlingen, zou deze marathon gaan lopen als voorbereiding op Limburgs Zwaarste een ultraloop over 60, 80 of 100 kilometer, die 20 april gelopen zal worden. Melchior is een liefhebber van de lange afstand want sinds november 2011 heeft hij al 2500 kilometer op zijn teller staan en hij is lid van Platform Ultralopen, een vereniging die zich als doel heeft gesteld om de beoefening van de ultraloopsport in Nederland te bevorderen. Hij liep onder andere de Berenloop, de Slachte Marathon en de 60 van Texel.
Het lopen van de marathon van Diever moest dus in een trainingstempo gelopen worden en dat ging de 30-jarige Harlinger goed af. Hij kwam uit op een tijd van 4.12.02. De 63e plaats bij de recreanten was dus van geen enkele waarde.

Voor Herman Geritz uit Midlum is het lopen van een marathon altijd een uitdaging. Het is beslist niet zijn favoriete afstand maar het volbrengen ervan geeft hem altijd veel voldoening.
Nu was er weer eens serieus getraind en was er hoop op een verbetering van zijn p.r. op deze afstand. Daarom werd er gekozen voor een hoger tempo en dan maar zien waar hij op uit zou komen. Het werd voor hem al wel snel duidelijk dat het niet gemakkelijk zou worden, een zwaar te belopen glooiend parcours en na enkele kilometers al helemaal alleen lopend. Tot de helft ging het behoorlijk goed en zat hij er nog onder zijn schema maar toen werden de benen kort daarna al zwaar en volgde nog het pittige stuk door de Kale Duinen bij Appelscha. Na kilometer 30 viel het tempo helemaal stil en ook mentaal kon hij het ook niet meer opbrengen om alles uit de kast te halen. De laatste 12 kilometers waren dus erg zwaar en hij verloor erg veel tijd. Herman finishte in 3.51.50 en dat was dus een teleurstellende tijd voor hem daar waar hij dik onder de 3 uur 30 had willen lopen. Met deze tijd werd hij 32e bij de wedstrijdlopers. Gelukkig kan de Midlummer goed relativeren en maakt hij weer plannen om het dan bij de volgende Berenloop maar weer te proberen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda