Sport

Herman Geritz volbrengt 50 kilometer Salland Trail

Door Jeroen Pietersma
NIJVERDAL - Deelnemen aan wat het schijnt een van de mooiste en best georganiseerde trails van Nederland, dat was de wens van Herman Geritz uit Midlum. En dan ook nog eens 50 kilometer lopen met 600 meter hoogteverschillen. Na geweldig mooie trails in onder andere Schoorl, Nijmegen, Oostvoorne en Beek en een voorbereiding bij de Midwinter Marathon in Apeldoorn nu voor het eerst deze langste afstand ooit voor de Midlummer.

De Salland Trail in Nijverdal werd dit jaar voor de derde keer gelopen en had nu afstanden van 25, 50 of 75 kilometer. Grote animator van deze trail is Bertus van Elburg en met zijn team van meer dan 100 vrijwilligers had hij zorg gedragen voor een werkelijk fantastisch georganiseerd evenement. Ga er maar eens aanstaan om voor zoveel kilometer lintjes en bordjes neer te hangen en zetten om iedereen van start naar finish te leiden.
Ditmaal had de organisatie het geluk ook nog eens prachtig mooi weer te hebben en dan is het geen straf om zoveel kilometers te gaan lopen. In Nijverdal had men in en om zwembad Het Ravijn een mooi onderkomen voor de lopers, men kon er zijn startnummer ophalen, zich omkleden, wat te eten en drinken halen in het restaurant, zich laten masseren, etcetera.

Om 9.00 waren de lopers van de 75 kilometer gestart die als enigen ook nog het gebied rond de Lemelerberg aan zouden doen, een prachtig gebied waar Herman kort geleden nog de Sukerbieten Trail had gelopen. Herman zou met ongeveer 150 andere lopers om 10.00 starten en hij was vooraf wel wat zenuwachtig want hoe zou hij deze afstand gaan volbrengen.

De lopers moesten vanaf het veld bij het zwembad gelijk omhoog voor de eerste 25 kilometer, de zogenaamde Hellendoorn route. Een prachtige bosrijke route met af en toe een klimmetje en rond kilometer 23 een passage door een enorme zandbak die steil omlaag en omhoog liep.

Op kilometer 13 was en langs een verzorgingspost gelopen waar zelfs stukjes vlaai met slagroom te krijgen waren. Herman liep een tempo van 10 kilometer per uur wat goed te doen was het selectieve parcours.

Na 25 kilometer kwam men weer bij het startgebied waar even de tijd werd genomen om te eten en drinken en dan op weg voor waarschijnlijk een zware tweede 25 kilometer over de Sallandse Heuvelrug. Was het eerste deel van deze trail al prachtig, nu werd het echt genieten van een wonderschoon gebied. Het werd een continue afwisselen van klimmen en dalen over prachtige paden door de heide van dit natuurgebied. Al hoewel het tempo iets naar beneden moest kon Herman goed doorlopen en genoot hij van de omgeving. Inmiddels was het best nog wel warm geworden en ook stond er nauwelijks wind.

Normaliter is kilometer 35 een scherprechter maar nu waren er nog geen problemen. Fijn was dat men nog enkele kilometers door een koel bos kon lopen voordat men weer het heidegebied in liep. Op kilometer 40 was er de laatste verzorgingspost en Herman zou nu in de moeilijkste fase van de loop komen. Er moest flink geklommen worden naar kilometer 41 en daar werd hij getroffen door flinke kramp in de kuiten. Hardlopen wordt dan moeilijk want als het er in schiet kun je het verder wel vergeten. Zo werd er een kilometer of 4 afgelegd afwisselend hardlopen, strekken en stukjes wandelen. Hierna ging het gelukkig weer beter en er kwam weer wat gang in. Zo’n anderhalve kilometer voor de finish waar men weer omhoog moest ging het weer mis en werden de laatste loodjes erg zwaar. Maar in het dalletje was de finish zichtbaar en wist Herman dat het er bijna opzat. In 5 uur 37 werd de finish gepasseerd en was dus zijn eerste ultra trail volbracht. Conditioneel was het prima gegaan maar jammer van de krampaanvallen die hem nog veel tijd hadden gekost. Toch had hij deze geweldig mooie trail niet willen missen.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda