Sport

Heerenveense duatleten winnen Harlinger run-bike-run

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Nadat helaas de voor 3 april geplande GruttePier-loop vanwege organisatorische problemen afgelast moest worden, kon vorige week woensdagavond de jaarlijkse run-bike-run (5km-21km-3km) van de sportmasterafdeling van zwemvereniging de Vikings gehouden worden. Het inleggeld voor de run-bike-run, dat geheel ten goede van het Prinses Beatrix Spierfonds kwam om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de spierziekte SMA, bedroeg inclusief een mooie bijdrage van Flexoplast in totaal 150 euro.

Net zoals in de beide voorgaande jaren konden de organisatoren Ritske Flootman en Geke Venema weer een behoorlijke vertegenwoordiging van de Heerenveense triatlonclub welkom heten. Zo stonden er uiteindelijk 15 individuele deelnemers en 5 koppels (4 duo’s en 1 trio) aan de start. Geke Venema, deze winter de beste Friezin bij de wintertriatlons van Assen, Groningen en Enschede, kon helaas door een lichte blessure zelf niet meedoen.

Ondanks de hoopvolle weerprognoses had het voorjaar zich weer teruggetrokken. De temperatuur kwam niet boven de 5 graden en de matige zuidwestenwind maakte de gevoelstemperatuur nog onaangenamer. Gelukkig bleef het wel droog. Om zeven uur werd het startschot voor de 5 km gegeven. Samme Steenstra nam hierbij de leiding en finishte bij dit onderdeel in 19.22. Met vlak achter zich de geroutineerde langeafstandsloper Gerrit Kramer uit Bolsward (onder andere een aantal keren winnaar van de Slachtemarathon). Vikingslid Ritske Flootman uit Menaldum kwam als derde binnen, gevolgd door Peter Bil en Marco Douma.

Bij het fietsonderdeel ging men via Zurich en de Kop van de Afsluitdijk richting Kornwerderzand om bij de eerste parkeerhaven onder nauwlettend oog van Jan Jorna het keerpunt te nemen. Vooral in het deel van het benzinestation tot Zurich moesten de fietsers zich enorm inspannen om het tempo wat op peil te houden. Bij dit onderdeel begon de winnaar van vorig jaar, de Jouster Marco Douma, aan een inhaalrace. Met een gemiddelde snelheid van 38 km stak hij duidelijk boven het fietsveld uit. Bij het wisselpunt naar het derde onderdeel hoefde hij alleen nog Samme Steenstra voor zich te dulden. De laatste kon in de afsluitende 3 km echter zijn eerste positie vasthouden en werd daarmee winnaar van deze run-bike-run. Marco eindigde als tweede voor Gerrit Kramer. Van de Vikingsleden finishte Ritske Flootman als eerste.

Pech was weggelegd voor Duco Zijlstra en zijn dochter Clarissa. Ze zouden bij de individuele duatlon bij elkaar in de buurt blijven, maar bij het fietsonderdeel haperde na een paar honderd meter de techniek bij een van de fietsen en besloten ze beiden er de brui aan te geven.?Bij de duo’s ging het vader-dochter-koppel Douwina en Jelle Haan met de eer strijken. Hennie Seerden en Johan Postma eisten de tweede plaats op voor het Harlinger duo Josee Gilissen-Johannes Hoekstra. De tijden waren in vergelijking met vorig jaar wat langzamer. Hierbij zullen de wind en de lage temperatuur zeker een rol gespeeld hebben.

Na afloop konden de deelnemers en vrijwilligers weer wat op temperatuur komen en/of hun dorst lessen in de kantine van de Waddenhal. Door de goede tijdregistratie van Geke Venema en Dirk van Zon, en assistentie van Wimmie Jorna, kwam de uitslag tot stand - deze staat in de HC van dinsdag 16 april.

De sportmasters krijgen nu eerst nog voor het zwemmen een 500 meter en een uurchallenge voor hun kiezen. En daar-na komen nog de traditionele tijdritten op de Afsluitdijk.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda