Harlingen verliest laatste thuiswedstrijd

Daar ging ik dan, waarschijnlijk voor het laatst over ?t Balklandbrugje. Het was mooi weer en het veld lag er prachtig bij. Even passeerde een filmke in mien gedachten. Dat ging over wat we allemaal beleefd hewwe op ?t Balkland.

We wrotten ons naar een beslissingswedstrijd teugen Jubbega. Met onder andere speulers as Simon van Dijk, Henkie Bierma, Gerrit van Keulen, Henkie Schadenberg en Jopie v.d. Ven om er maar een paar te noemen. Want we hewwe mooie voetballers had, ze as Sjonnie Ligthart die de gouden rechtervleugel vormde met Jetze Pascal en dan hadden je nog Rinnie Hoekstra, Jopie de Barg. Later waren er nog die twee rooie backs Sjonnie en Hielke en rooie Frans Jorna, ze hadden gelukkig de kleur met. Verder bijvoorbeeld Menno Huizinga, die waldpiek Frans, Ronnie Bambach, Jan Piet Bosma en keeper Johannes van Dijk.

Maar ook teugenwoordig lopen er goeie oek voetballers bij, om er een paar te noemen: Barry Hamstra, Ralf van Hurck, Freek Töpfer, Sjouke Bootie en Jorge Pirez. Nou was Töpfer er deze laatste wedstrijd niet bij maar voor de rest hadden we een goed team. Toen de mannen hun aan het warmlopen waren, hoorde je weer wat Harlinger humor. De jongens stonden stilstaand te sprinten, en Siepie zat nog in de kantine voor ut ruut te kieken, zit-ie anders nooit trouwens. Verbaasd vroeg Siepie, wat binne ze ant doen je, binne se ant wurmentrappen net as die veugels wel doen.

De teams waren elkaar overigens in de eerste minuten even aan het aftasten. Tot in de negende minuut Ivo Savenije ineens vier meter voor de goal vrij stond, zijn inzet vloog gelukkig hoog over. Harlingen probeerde te voetballen maar lang niet alle ballen kwamen daar waar de spelers het wilden. Harlingen werd wel sterker en in de 26e minuut leverde Ralf van Hurck een fantastische voorzet af die door de hoog springende Barry Hamstra mooi werd ingekopt; 1-0. Willem Tienstra gaf nog commentaar, hij zei die twee stienen mannen naast Barry zaten gelukkig an e grond vast. En Harlingen speelde bij vlagen goed voetbal. In de 29e minuut begon Barry Hamstra aan een lange solo, dat leverde alleen maar een corner op. Die corner werd heel mooi ingedraaid door Ralf van Hurck en nog mooier kopte Bouke Zuiderhof de bal binnen; 2-0. Toch waren ze bij Harlingen in de 35e minuut even niet bij de les en werd de bal slecht weggewerkt en benutte Kristan Boeree beheerst dit kansje; 2-1. Voor de rust kreeg Dio nog een mooie kans maar die werd niet benut.

In de tweede helft bleef Harlingen aandringen maar waren de counters van Dio zeker ook gevaarlijk, daar gingen ze echter slecht mee om. Harlingen had pech, in de 57e minuut toen een vrije trap van Sjors Otter wat ongelukkig in het Harlinger doel vloog; 2-2. Weg mooie voorsprong en dat terwijl Harlingen niet eens slecht speelde, integendeel. In de 62e minuut mocht Ralf van Hurck weer een vrije trap nemen en die werd weer fraai op het hoofd van Barry Hamstra gelegd maar met de toppen van de vingers en via de lat wist de uitstekende keeper een doelpunt te voorkomen. Het was wel vreemd dat de scheids de overtredingen tegen Barry Hamstra en ook anderen bijna niet bestrafte in ieder geval niet met een kaart.

In de 70e minuut begon de trainer met de wisselshow. Klaas Kuiken, die zijn laatste wedstrijd speelde, kreeg een publiekswissel, maar ja dat kan ook twee minuten voor het einde. Anne Alberda kwam er voor Klaas in. Harlingen kreeg weer een kans: een steekpassje van Ralf van Hurck kwam bij Barry Hamstra, die kapte twee keer maar weer pakte de keeper de inzet van Barry. Het wisselen ging door. De goed spelende Bouke Zuiderhof, die ook zijn laatste wedstrijd speelde, moest er uit voor Frank Cookson. En ook nu wist de keeper weer een schot van Barry Hamstra te keren, pech dus. Justin Attema werd nu gewisseld voor Rick Siemonsma, en Harlingen geloofde nog steeds in de volle winst. Een schuiver van Sjouke Bootie vloog net naast, maar de spelers bleven hard werken. Hoewel Ralf maar voor 75 procent fit was, vocht hij door, zo ook de rest van de ploeg. Helaas viel er rechtsachter een gaatje in 89e minuut en kon Ivo Savenije volkomen ten onrechte 2-3 maken. Dat was jammer en niet verdiend, de jongens hadden zeker een gelijkspel verdiend, op z’n minst. En als de trainer dan in de Leeuwarder Courant zegt “De jonges moatte harren skamje”, dan hoeve ze dat voor mij echt niet, kan het misschien ook aan de wissels hebben gelegen, je wete het niet, maar ze hoeve zich net te skamjen.

De laatste thuiswedstrijd dus, en dat doet alle Harlingers zeer, ik dink gien een uutgezonderd. En over dat gevoel dat ik en alle mesen bedoele het Aaf Erents-de Bruin een heel mooi gedichtje skreven. WvD