De Zeerobbentrein dendert door

MINNERTSGA - Een moeizaam tot stand gekomen overwinning brengt Zeerobben op kampioenskoers. In de voorbeschouwing werd al gewag gemaakt van een moeilijke uitwedstrijd tegen Minnertsga. Dat bleek ook in de 90 minuten, die alles behalve mooi voetbal brachten. Geknokt werd er afgelopen paasmiddag door beide partijen. Van een saaie wedstrijd was beslist geen sprake en er viel ook veel te genieten. Mooie doelpunten, spannende situaties voor beide doelen en gelukkig in de luwte van de bomen ook nog van het voorjaarszonnetje.

Ook in deze wedstrijd ging Zeerobben fel van start en als David van der Pol na 30 seconden de juiste richting had weten te vinden, zou dat zomaar een voorsprong hebben kunnen opleveren. Een reeks corners, anders een gevaarlijke kwaliteit van zowel Dylan Drent als Marcel Visser, was een gemakkelijke prooi voor de boomlange Jorn Helder. Hoewel het spel van de Groen Witten onrustige momenten vertoonde, bleef de druk op het doel van Minnertsga aanhouden.

Toch viel de 0-1, na vijftien minuten, uit het niets. Op links speelde Melvin Hempenius zich knap vrij en zag Willem Faasse vrij voor de keeper staan. Zonder aarzeling schoof Willem de bal onder Jorn Helder het doel in. Hierna nam Minnertsga het heft in handen en dat resulteerde in twee schoten op het doel van Arjen. Het eerste ging net over en het tweede had Arjen Veenstra klemvast.

Zeerobben kreeg vrije trappen op kansrijke posities, maar Dylan en Marcel hielden geen rekening met de keeper, die de hoge ballen gemakkelijk kon onderscheppen. Dicht bij een doelpunt kwam een vrije trap van Henk Jan van Dalfsen, Arjen kon met de vingertoppen de bal nog onder de lat weg tikken. Nog geen minuut later viel het doelpunt aan de andere kant. Dylan Drent lanceerde zich zelf aan de zijlijn en Enne Joostema liet zijn hakken zien. In het vervolg gaf hij een pass op maat aan David van der Pol. De topscoorder scoorde beheerst de 0-2 in de 37e minuut. Dit leek ook de ruststand te worden, ware het niet dat uit een goede aanval Bart Stroosma de op de rand strafschopgebied vrijstaande Van Dalfsen de bal op een presenteerblad aangaf en laatstgenoemde liet met een mooi schot Arjen Veenstra kansloos. Zo in de ‘dying seconds’ terugkomen op 1-2 beloofde weinig goeds.

En inderdaad, er was nog geen minuut gespeeld in de tweede helft of Arjen Andringa kreeg een 100 procent kopkans op de 2-2 . Gelukkig voor Zeerobben ging de kopbal tien centimeter over de lat. Het spel golfde op en neer en over en weer ontstonden kleine kansjes. Frank ten Hoeve kreeg uit een schermutseling voor keeper Helder de kans op een doelpunt, echter in een uiterste krachtsinspanning wist de sluitpost van Minnertsga zijn teen er nog tussen te krijgen.
De dubbel van het paasweekend was voor Willem Faasse misschien net iets te veel, met een hamstringblessure werd hij in de 70e minuut vervangen door René Markus. Uit een snel uitgevoerde aanval opgezet door René Markus, wist Frank ten Hoeve de achterlijn te halen en in tweede instantie wist hij David van der Pol in stelling te brengen. David legde de bal voor zijn rechter voet en haalde doeltreffend uit, met nog 20 minuten te spelen een schijnbaar veilige voorsprong.

Maar echt veilig was Zeerobben pas twee minuten later. Dylan Drent nam op veertig meter van het doel op intelligente wijze de vrije trap, laag en hard. Of Jordy Torenbeek de bal nog schampte of Dylan Drent het doelpunt op zijn naam mag schrijven laten we graag aan de kenners over. Maar op het scorebord stond de geruststellende 1-4. Marcel Visser had pech met een aantal schoten van afstand en Minnertsga gaf zich nog niet gewonnen, uit een corner maakte Minnertsga een doelpunt, wegens hands afgekeurd. Toch kreeg Roan Hein Joostema loon naar werken, hij scoorde de 2-4 na aangeven van Andringa.

Het slotakkoord was voor Zeerobben. En wel voor de invallers Ge Balyn en René Markus. Een subtiel hakje van René Markus werd met een slepende beweging meegenomen door Ge Balyn. Op onnavolgbare wijze liet hij Rein Sietse Faber en keeper Jorn Helder achter zich en uit een moeilijke hoek behield hij het overzicht en scoorde grandioos de 2-5. Kort hierna floot scheidsrechter Hof voor het einde en had Zeerobben een gouden weekend achter de rug, twee klinkende overwinningen.

Met negen overwinningen op een rij, mogen Inne Schotanus, Wiebe Attema en hun mannen voorzichtig denken aan een kampioenschap, maar je moet de huid van de beer niet eerder verkopen, dan wanneer hij geschoten is en dat is waarschijnlijk over acht wedstrijden. Aanstaande zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen Rottevalle. Van onderschatting mag beslist geen sprake zijn, alhoewel de uitwedstrijd afgetekend met winst werd afgesloten.

Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Jordy Torenbeek, Etienne Oosterom, Albert Beuker, Marcel Visser, Melvin Hempenius (82’ Johannes Deelstra), Frank ten Hoeve (80’ Ge Balyn), Willem Faasse (70’ René Markus), Dylan Drent, David van der Pol.