Broodnodige overwinning VVH heren 1

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag stond voor de mannen van trainer-coach Jan Kamminga een zeer belangrijke wedstrijd op het programma in eigen Waddenhal. Op bezoek kwamen namelijk de mannen van SVI uit Zwolle. Dit team stond op de laatste plaats, terwijl VVH op slechts de voorlaatste (11de) plek stond. Beide plekken leiden tot directe degradatie dus voor beide ploegen zaak om punten te pakken om teams op de ranglijst te passeren.

VVH begon met Edwin ten Kate en Meindert Paul Kwast als spelverdeler en diagonaal, Anne Durk Bakker en Ignarts Bakker op de midaanval, Marnik Agema en Peter Veldman op de buitenaanval en Niels Wienbelt als libero. Aan de kant begonnen Jan Schurer, Rik Sijtsma en Reinier Kwast. VVH begon voortvarend en kwam mede dankzij de harde sprongservices van Peter op een 10-4 voorsprong. SVI nam een time-out en na deze onderbreking begonnen de bezoekers beter te spelen. Met name serverend begonnen de Zwollenaren meer druk te zetten en VVH kreeg het lastiger om hun aanvalskracht te benutten. Het einde van de set werd nog erg spannend, maar SVI was hierin net wat scherper en zakelijker waardoor de set met 24-26 naar Zwolle ging.

In de tweede set begon VVH met een andere organisatie qua passing. Meindert Paul, Anne Durk en Peter bestreken het hele veld en Niels bleef op de bank. Vanaf het begin van deze set was VVH de bovenliggende partij. Goede services van Meindert Paul en Anne Durk gaven de Harlingers een voorsprong en het vertrouwen groeide bij de thuisploeg. Edwin wist zo de aanvallers goed te bedienen en liet af en toe mooie aanvalscombinaties zien via Marnik en Ignarts. Met 25-15 had SVI deze set weinig in te brengen en ook de derde set, waarin Rik het veld betrad voor Marnik, ging erg gemakkelijk voor De Skutsjeboys. Met 25-9 ging deze set probleemloos naar VVH, maar Jan Kamminga benadrukte in de time-outs en de wisseling van veld al dat zijn mannen scherp moesten blijven want de wedstrijd was nog niet gewonnen.

Dit bleek de vierde set helaas duidelijk. SVI had twee sets dik verloren, maar lieten zien mentaal erg sterk te zijn en begonnen het vierde bedrijf enthousiast en gedreven. De servicepass aan Harlinger zijde was prima verzorgd, maar de eigen servedruk was stukken minder dan de vorige sets waardoor SVI veel aan aanvallen toe kwam. Eenmaal boven de twintig punten grens aangekomen had VVH weer de aansluiting gevonden, mede door de slimme aanvallen van Rik 19-20). Hierna werd het zeer spannend. Het werd 20-21 en door een mislukte aanval van de Harlingers kwam SVI op 20-22. Jan nam een time-out en gaf aan dat het nu moest gebeuren. Anne Durk sloeg de 21-22 binnen waarna Edwin aan serve kwam. Helaas scoorde SVI via hun buitenaanvaller door een prikbal de 21-23, SVI had dus nog 2 punten nodig om een vijfde set af te dwingen.

Hierna scoorde VVH door een direct blokpunt van Meindert Paul en Anne Durk en kwam Peter aan serve. Dit deed hij uitstekend: zijn eerste serve werd niet goed verwerkt, waarna de diagonaal van SVI de bal in het net sloeg (23-23!). Peter zijn tweede serve was weer perfect geplaatst waardoor SVI weer genoodzaakt was de buitenkant op te zoeken. Het Harlinger blok deed wéér wat het moest doen, waardoor het 24-23 werd voor VVH. De spanning bij beide teams was merkbaar en wederom kwam Peter met een goede service. De rally ging heen en weer en er werd hard gewerkt door VVH om SVI te beletten van scoren. Nadat Marnik(die weer was ingewisseld) een prikbal van de grond dook en Edwin de set-up bij Meindert Paul wist te krijgen, scoorde deze waarschijnlijk zijn belangrijkste punt van het seizoen: door de blokkering verdween de bal vlak voor de achterlijn in het veld van de Zwollenaren. Wat hierna volgde was een uitzinnige vreugde bij VVH want de oh-zo broodnodige overwinning in de strijd tegen degradatie was een feit.

Door deze overwinning klimt VVH naar de negende plek op de ranglijst, hetgeen voldoende zou zijn om degradatie te voorkomen. De stand in onderste helft van de derde divisie met nog twee wedstrijden voor de boeg is nu als volgt:

7 VC Zwolle HS 3 20 49
8 DBS HS 1 20 41
9 V.V.H. HS 1 20 40
10 BEO HS 1 20 39
11 Leevoc HS 1 20 37
12 PLUS / SVI HS 1 20 31

VVH staat er zodoende behoorlijk voor met wedstrijden tegen VC Zwolle (komende zaterdag in Zwolle) en de huidige nummer vier VC Sneek (20 april in eigen Waddenhal) nog voor de boeg. SVI lijkt volgende week definitief te degraderen, terwijl zowel BEO als Leevoc nog een zeer zwaar programma hebben. BEO moet het nog opnemen tegen de huidige nummer één ANO en de nummer twee Vovem ’90. Leevoc treft ook Vovem ’90 en sluit het seizoen af in Balk tegen DBS.