Sport

Archemerberg scherprechter bij Sukerbieten Trail


HARLINGEN - Afgelopen zaterdag waren de lopers Chris Douwsma en Wim Manshande uit Harlingen en Herman Geritz uit Midlum deelnemers aan de Sukerbieten Trail in Lemelerveld. Een trail van 25.7 kilometer waarvan het grootste gedeelte zou lopen over het natuurgebied rond de Lemelerberg en de Archemerberg.

Er stonden 300 lopers aan de start voor deze trail die georganiseerd was door het team Sukerbiet die als doel hebben met hun activiteiten geld in te zamelen voor Alpe d`HuZes in juni 2014. Na de start via het Zwembadlaantje en de Blikman Kikkertweg gaat het via de Statumweg, Bergweg, en Zonnebloemweg naar de Ledeboerweg alwaar men dan pas na 5 kilometer het natuurgebied rond de Lemelerberg in komt. Tot iets meer dan kilometer punt 6 loopt men dwars door het bos waarna de eerste beklimming volgt van de Archemerberg, een stuwwal, gaaf van vorm en zeer representa-tief voor het glaciale landschap in Nederland.

Boven op deze berg is een uitkijkpunt en waar de lopers een prachtig uitzicht hebben over het Overijsselse landschap. Via kilometerpunten 9 en 10 daalt men naar beneden en dan volgt de tweede beklimming van de Archemerberg, die nu iets langer en zwaarder is. Via kilometer 12,13 en 14 komt men op de Oude Raalterweg waar een verzorgingspost is voor de lopers met thee, sportdrank, fruit, koek en zelfs krentenbrood.

De lopers slaan kort hierna links af een stuk bos in alvorens men aan de derde en mooiste beklimming van de Arche-merberg begint. Via een houten trap gaat het eerst steil omhoog waarna het vals plat omhoog gaat naar het hoogste punt. Vanaf hier moesten de lopers nog enkele mooie kilometers door het bos lopen tot iets voorbij kilometerpunt 20. Hierna werd de Ommerweg overgestoken en volgt een lang recht pad en dat liep niet echt prettig met een harde wind vol op de kop.

Via de Migaweg komt men bij kilometerpunt 24 waar men een kanaal over moet steken en men nog 1 kilometer moet lopen om bij de finish te komen. Chris had al vanaf de start wat last van een hamstring en besloot niet voluit te gaan lopen daardoor kon hij vrij ontspannen de trail voltooien in een tijd van 2.10.56 wat de 67e plaats betekende in het deelnemersveld van 230 mannen. Herman liep ook deze trail als training voor de Salland Trail waar hij 50 kilometer moet volbrengen. Rustig aan al gaf hij toe wel eens betere benen gehad te hebben maar dat is niet gek twee weken na een marathon.

Herman neemt ook altijd even de tijd bij zijn trails om een foto te maken want genieten van de natuur vind hij belang-rijker dan zijn tijd. Herman liep naar een tijd van 2.25.33 goed voor de 162e plaats. Wim is een veelvraat bij de lopen maar is ook gek op trails maar ook hij loopt om het genieten. De beklimmingen zijn pittige obstakels voor hem maar die duren in de regel niet te lang en er volgt altijd weer een afdaling om bij te komen. Wim liep een tijd van 2.54.58 goed voor de 225e plaats. Alles bij elkaar was het met name in het natuurgebied prachtig lopen maar was er teveel asfalt om het echt een trail te kunnen noemen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda