Nieuws

Zeesleepboot Holland zoekt nieuwe kapitein

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Vanwege de aankomende pensionering van kapitein Bert Vliegers zoekt Stichting Zeesleepboot Holland een nieuwe kapitein voor de Holland. Het gaat hierbij om een betaalde, fulltime functie.

De stichting zoekt verder stuurlieden (vrijwilligers) die als plaatsvervangend kapitein kunnen varen. Tevens zoekt de stichting mensen voor vrijwillige bemanning voor de dekdienst. De kapitein is tevens gastheer en krijgt eindverantwoordelijkheid voor schip en bemanning. Hij krijgt “een redelijke honorering” van de ‘goede doelen-stichting’. De bemanning voor de dekdienst moet zich net als kapitein en stuurlieden herkennen in het bijzondere karakter van de Holland en beried zijn bij te dragen aan onderhoud en schoonmaak van het varend erfgoed. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met maritieme ervaring die niet te ver van Harlingen wonen. Zij moeten bereid zijn minimaal twintig dagen per jaar aan boord te zijn; soms een aantal dagen aaneengesloten, eventueel op buitenlandse reizen. Vandaag staat  een advertentie voor de vacatures in de Harlinger Courant.

De Holland werd in 1951 gebouwd bij scheepswerf Ferus Smit aan het Winschoterdiep. Tot 1975 vervulde zij een gecombineerde taak als bergingssleper en veerboot voor Rederij Doeksen op Terschelling. Daarna was zij tot 1998 onderzoeksschip op de Noordzee voor Rijkswaterstaat. Particulieren kochten het schip in 1998 en sinds 2000 is de Holland eigendom van de Stichting Zeesleepboot Holland. Het doel van de Stichting is de Holland in oude glorie te herstellen en als museumschip in de vaart te houden. De Holland doet vanuit Harlingen nog steeds vaak Terschelling aan, maar vaart ook regelmatig naar andere bestemmingen, in Nederland of overzee.

|Doorsturen

BuienradarAgenda