Nieuws

Werk van Gerrit Benner in Galerie de Vis

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Gerrit Benner groeide gedurende de laatste 25 jaar van zijn leven uit tot een grootheid in de kunst: beroemd vanwege zijn kleurcombinaties en bewonderd om de waarachtigheid van zijn werken. De manier waarop Benner zijn verbondenheid met de natuur in verf uitbeeldde, is uniek. Dankzij zijn eigen stijl zijn de Friese landschappen, ruiters en paarden van zijn hand in ??n oogopslag te herkennen. Galerie de Vis in Harlingen presenteert ze, van 29 oktober tot en met 21 januari 2012.

Gerrit Benner was een ‘colorist’: altijd zoekend naar tegenstellingen van blauw en oranje, rood en groen, geel en paars, zoekend naar gebroken en neutrale tonen in een poging de felle uitersten met elkaar te verzoenen en een intense kleur te bereiken. Hij maakte veel kleurstudies in de hoop de ultieme diepte en kleur te bereiken, en om harmonie te vinden in uitgesproken kleuren. Kunsthistorica Elmyra van Dooren is lovend over zijn werk: “Wat een verscheidenheid van stemming drukt hij uit in symfonieën van kleur. Juist die kleurstudie heeft hem tot het inzicht gebracht, dat men in de kleur het leven moet zoeken en dat het echte tekenen, modelleren met kleur is.”Het zag er lang niet naar uit dat Benner zich zou ontpoppen tot een vooraanstaand kunstenaar. Hij was een harde werker, die een heel eigen pad door de wereld van de kunst volgde. Zijn eerste tentoonstelling vond pas plaats in 1946. Benner was toen al 49 jaar. Het zou de eerste blijken van een eindeloze reeks, die steeds meer landen en continenten besloeg. Benners kleurrijke, beeldende taal bleek in alle landen en alle continenten, overal verstaan, overal gewaardeerd. Niet voor niets besloot de provincie Fryslân de jaarlijkse prijs voor beeldende kunst naar hem te vernoemen. De prijswinnaar van 2009, Zoltin Peeter, heeft parallel aan de Bennerexpositie bij De Vis, een tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden.

Bij de tentoonstelling is het boek ‘Gerrit Benner 1897–1981’ te koop (full colour, 134 pagina’s, Nederlands-Engels, met ca. 60 afbeeldingen in kleur). Galerie de Vis is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast ook op afspraak.

|Doorsturen

BuienradarAgenda