Nieuws

Wereldfoto?s van Henry Drost

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Henry Drost zag heel wat van de wereld. En Drost zou Drost niet zijn, als hij zijn reizen niet uitgebreid op foto zou vastleggen. Bijvoorbeeld een safari in Afrika, gletsjers in Argentini?, de vuurtoren van Havanna, buitgemaakte Amerikaanse wapens in Vietnam, president Barack Obama in New York City maar ook de Chinese en de Berlijnse muur en dichter bij huis; foto?s van Harlingen en Terschelling. Kortom: te veel om op te noemen - daar heb je een boek voor nodig. En dat boek is er nu. Het heet Wereldfoto's en de bekende Nederlandse fotograaf Ruud Hoff heeft het eerste exemplaar gekregen.

De Amsterdamse persfotograaf werkte 33 jaar voor het ANP en woont tegenwoordig in Sexbierum. Hij kwam maandagavond naar de Harlinger bibliotheek om het zware (ruim 270 pagina’s) fotoboek uit handen van Henry Drost in ontvangst te nemen.
Hoff won de Zilveren Camera en de World Press Photo en maakte onder andere de beroemde foto van John Lennon en Yoko Ono in een bed in het Amsterdamse Hilton. Hij reisde over de wereld om nieuws en sport te verslaan en hij heeft vele bijzondere mensen voor zijn lens gehad.

“Hoewel Henry van beroep uitgever is, blijkt hij een uitstekend fotograaf te zijn”, aldus Hoff. “Met een goed oog voor details die hij vakkundig in een beeldend kader weet te plaatsen. Hij kijkt kennelijk rustig door zijn camerazoeker en componeert zijn beeld zorgvuldig, wat resulteert in een uitgebalanceerde weergave van een situatie of gebeurtenis.”

Henry Drost fotografeerde meer dan vijftig jaar lang de Visserijdagen voor de Harlinger Courant en won vorig jaar de NNP-persprijs, met een foto gemaakt op de Vliehors. “Dat was voor mij aanleiding dit boek te maken”, aldus Drost. “Harlingen, Terschelling, Vlieland en het mooie waddengebied zijn voor mij de thuisbasis waar ik veel foto’s maak. Daar begint dit boek dan ook mee, maar er is meer te zien op de wereld.”

Een flink deel van de foto’s in het boek komt van negatieven. Ruim tien jaar geleden begon Drost digitaal te fotograferen, met een Kodak met een geheugen van 2 megabyte. Diverse camera’s volgden en de digitale fotoverzameling groeide. “Foto’s horen niet alleen op een harde schijf bewaard te worden”, aldus Drost. “Ze behoren te worden afgedrukt op papier, als wandversiering of in een boek of album. Je wilt immers anderen laten meegenieten van de bijzondere dingen die je hebt gezien.”

Hoff, tot slot: “Reizen beleven door je camera is de mooiste manier van onderweg zijn en het nieuwe boek is hier een prachtig bewijs van.” Hoff bleek ook onder de indruk van het grote aantal foto’s dat Henry Drost door de jaren heen heeft geschoten. Hij grapte: “Wie heeft dat bedrijf eigenlijk altijd geleid?”

Een deel van de foto’s uit Drosts boek is momenteel tentoongesteld in de Harlinger bibliotheek. Het inlijstwerk is verzorgd door Lijstenmakerij Tante Lies in Lies op Terschelling. De ingelijste foto’s zijn na afloop van de expositie te koop voor 20 euro.
Het boek is gedrukt bij Flevodruk Harlingen, op de Kodak NexPress, een digitale drukpers die een boek in hoge kwaliteit en in iedere gewenste oplage kan drukken. En bovendien milieuvriendelijk: de pers werkt op energie geproduceerd door de zonnepanelen op het dak van de Harlinger drukkerij. Het boek is te koop bij Boekhandel Wever, de Bruna en bij Flevodruk aan de Kanaalweg.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda