Nieuws

Visrestaurant De Tjotter: ?Subsidieverhaal vismarkt waanzin?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De eigenaar van Visrestaurant De Tjotter Jaap Zijlstra overweegt aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. Dit naar aanleiding van het verhaal over de vismarkt dat vrijdag in de HC stond. ?Als de politiek of de ondernemers geen actie ondernemen dan doe ik aangifte. Deze cijfers kloppen niet?, reageert Zijlstra als hij de subsidieaanvraag heeft ingezien.

Voor het opzetten van een verse vismarkt kreeg de organisatie BenG Evenementen meer dan dertigduizend euro aan subsidie. Dit jaar stond er dertien maal een viskraam op de Vismarkt. Zijlstra verwijst naar het artikel 4.48 van de algemene wet op bestaansrecht. “B&W moeten optreden. De cijfers kloppen niet, dit moet echt grondig onderzocht worden. En iedere burger heeft de plicht om aangifte te doen als je praktijken tegenkomt die niet in de haak zijn. Het gaat om onze belastingcentjes.”

De ondernemer heeft bijvoorbeeld kritiek op de geraamde omzet van 20.000 euro. “Dat zou betekenen dat je 1600 euro per dag verdient met een viskraampje. Op een bijzonder gunstige dag maken wij met ons restaurant en de viswinkel 1000 euro omzet. En dan moeten we heel hard werken Die 20.000 euro, dat is godsonmogelijk.” Ook op de gestelde aanvoerprijzen heeft Zijlstra kritiek. “Zo zou de vismarkt voor slibtong 3,50 euro per kilo betaald hebben. Dat komt niet overeen met de afslagprijzen. Wij betalen 11 euro als inkoopprijs. Ik kan mij niet voorstellen dat een leverancier hieraan meewerkt. Dat is echt waanzin. Maar waarschijnlijk hebben ze het plaatje mooi rond willen breien.”

“Ik heb te maken met een valse concurrent, wij hebben nog nooit één cent subsidie ontvangen. Eigenlijk heb ik van de gemeente uit alleen maar tegenwerking gehad.” Hierbij doelt Zijlstra op de verkoop van verse vis op het industrieterrein. “Drie jaar geleden heb ik daar bezwaar tegen aangetekend omdat dit geen detailhandel betrof. Ik werd na negen maanden in het gelijk gesteld door de klachtencommissie van de gemeente. Maar B&W zorgden er vervolgens voor dat dat bedrijf 1 procent aan omzet uit de verkoop van verse vis mocht halen.”

Of Zijlstra zelf niet een dag op de markt had willen staan? “Ik heb om de hoek een prachtig restaurant, dan snijd ik mezelf in de vingers. En dan had ik dus een kraam moeten huren van BenG Evenementen. En dat terwijl zij een kraam hebben gekregen en vervolgens een leuk uurloon verdienen om erin te staan.” Dat de markt tot nu toe niet echt van de grond is gekomen, had de restauranthouder al voorspeld. “Ik heb Zomers gewaarschuwd: dat komt niet goed. Wij zitten er dertien jaar in en er is geen markt voor in Harlingen.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda