Nieuws

Toiletboot Frisse Wind valt raadsbreed in de smaak


HARLINGEN - Er komt (waarschijnlijk) een klassiek gelijnd schip met sanitaire voorzieningen in de Zuidoostersingel - in plaats van een ?kubistische sanitaire unit?. Arjan Oosterlaar van Frisse Wind lanceerde dit plan vorige week woensdagavond in een literair betoog. Zijn proza maar ook en vooral het plan viel bij de volledige gemeenteraad en het college van B en W in de smaak.

Een sanitaire voorziening aan of in de Zuidoostersingel is vooral een kwestie van smaak en schoonheid van de klassieke lijn, stelde Oosterlaar. Hij citeerde - met dank aan Pieter van Exter - Simon Vestdijk, die over de Singel schreef. Dit erfgoed trekt toeristen naar Harlingen, zei Oosterlaar. “En wat doen wij vervolgens? Wij zorgen er voor dat ze midden in dit prachtige zo mooi, bijna bezongen stadsbeeld in een vierkante drijvende kubistische sanitaire unit hun plasje kunnen plegen.”

Oosterlaar had al naar een passende oplossing gezocht. Samen met wethouder Maria le Roy bezocht hij een Harlinger scheepswerf die een fraai casco in de aanbieding heeft (de opdrachtgever heeft geen geld om het af te laten bouwen). Dit kan een sanitair schip worden. De kosten zouden binnen het budget blijven (€ 150.000) en het schip kan op redelijk korte termijn klaar zijn (voor 1 juli).

Het plan van Oosterlaar ligt eigenlijk voor de hand: verpak een sanitaire unit in een schip, dat er net zo uit ziet als enkele mooie schepen die al in de singel liggen.

Toch had niemand hier tot nu toe aan gedacht. Al jaren struikelde de gemeente over de sanitaire unit. De raad haalde een streep voor een plan voor een modern en “foeilelijk” gebouwtje. Trebol vroeg te veel geld voor een voorziening in het zalencentrum en toen kwam de gemeente weer uit bij een rechthoekige woonboot.

Niets mis mee, volgens Oosterlaar. Hij liet eens een kubistische woning bouwen in Dronrijp, toen hij “nog jong, slank en gelukkig was”. Daar kwamen soortgelijk woningen bij. Maar later ook een boerderette en een wolfskap. “En tot overmat van ramp tegenover mij een witte Amerikaanse villa met een paars dak en gouden voordeur.” En zo past een rechthoekige toiletboot niet in het klassieke stadsgezicht, aldus Oosterlaar, die overigens zelf aan de Zuidoostersingel woont.

“Bijkomend voordeel van zaken met een klassieke lijn is dat ze nooit verouderen. Zo houdt een Porsche altijd zijn waarde en is Sophia Loren op haar zeventigste altijd nog een buitenkansje. Wie weet brengt onze toiletboot na tien jaar, bij verkoop nog gewoon zijn geld op”, zo besloot Oosterlaar zijn betoog.

“Ik heb voor het eerst in twee jaar naar hem geluisterd”, reageerde Wiebe van Dijk. “En ik vond het leuk wat hij vertelde. Een mooi plan.” Ook de rest van de raad sprak waardering uit voor het idee. Laten we ook de lelijke vierkante dozen uit de Noorder- en Zuiderhaven halen, opperde Pieter Kraaima (SP).

Het college van B en W gaat binnenkort in gesprek met de provincie Fryslân, om te vragen of het sanitaire schip ook in aanmerking komt voor een eerder toegezegde subsidie. Het sanitaire schip is overigens bedoeld voor waterrecreanten. VVD en CDA vroegen het college plannen voor een openbaar toilet voor Harlingers en andere toeristen, dat het hele jaar open is, niet in de koelkast te zetten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda