Nieuws

Sprookje Sneeuwwitje inspiratie Fairtrade Week

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Wie kent niet het sprookje van Sneeuwwitje. Een prachtig verhaal met een mooie boodschap. Voor de Wereldwinkels van Harlingen, Franeker en het Bildt bron van inspiratie om in de Fairtrade Week, die van 27 oktober tot en met 6 november loopt, het verhaal over fairtrade nog eens te vertellen.

Fairtrade is een simpele maar doeltreffende oplossing voor het armoede-probleem. Door kansarme boeren en producenten een eerlijke prijs plus een ontwikkelingspremie te betalen, kunnen zij investeren in de ontwikkeling van zichzelf en hun omgeving. Kinderen kunnen naar school, productietechnieken worden verduurzaamd en boeren kunnen zich organiseren. De Wereldwinkels zijn trots op de verhalen die schuilgaan achter haar collectie fairtrade cadeaus.

Zo verkopen de winkels ‘Fairy Tale’ mokjes met tekeningen die verwijzen naar Indiase sprookjes. Gek genoeg komen de mokjes niet uit India maar uit Thailand. Sang Arun is een middelgrote keramiekfabriek met een goed sociaal beleid. Het familiebedrijf biedt de 220 werknemers, vooral vrouwen, een baan. De decoraties worden zoveel mogelijk handmatig aangebracht. Dat is gunstig voor de werkgelegenheid én geeft de producten een uniek karakter.

Ook mooi is de armband gemaakt van zoetwater-parels afgewerkt met een hartje van robijn. Khun Titiwan en haar vriendin Sathorn uit het zilversmid dorpje Surin maken samen met importeur Kanika sieraden, gericht op de Nederlandse markt. Zij verwerken zilver met zoetwater-parels en halfedelstenen als granaat, amethist, turkoois, agaat, kristal en ook hout en zijde, tot prachtige unieke sieraden. Het dorpje Surin ligt in het noordoosten van Thailand. Het bewerken van zilver tot kralen is een ambacht die uitkomst biedt voor vele dorpsbewoners om tijdens droge perioden toch een inkomen te verdienen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda