Nieuws

Platina huwelijk Kees Helmhout en Jo de Bruin

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Kees Helmhout en Jo de Bruin beleefden afgelopen dinsdag hun platina huwelijk. Het was 65 jaar geleden dat zij trouwden in het stadhuis van Harlingen. Burgemeester Roel Sluiter heeft het echtpaar dinsdag gefeliciteerd namens het gemeentebestuur van Harlingen.

Kees Helmhout werd geboren in Surhuizum, gemeente Achtkarspelen op 16 mei 1924. Hij was de jongste telg in een gezin van twaalf kinderen. Na zijn schooltijd en in het begin van de oorlog was hij melk monsternemer voor de boeren. In het laboratorium van de melkfabriek onderzocht hij de melk.
Toen hij in de oorlog naar Duitsland of Frankrijk moest, heeft hij gekozen voor Frankrijk. Daar werd hij tewerkgesteld in de buurt van La Rochelle om te helpen bij de bunkerbouw voor onderzeeërs. Na verlof in Nederland heeft hij de rest van de oorlog ondergedoken gezeten in de buurt van het ouderlijk huis. Na de oorlog kwam Kees bij de Militaire Gezagstroepen in Harlingen als schrijver bij de staf.

Jo de Bruin werd geboren in de Kerkpoortstraat in Harlingen op 5 juli 1928. Zij was de eerst geborene in een gezin dat later zes kinderen telde. Na de huishoudschool ging ze werken in de huishouding in de winkel van de bakkerij van de familie Bekius (later Bijlsma) in de Kerkpoortstraat. Ze heeft hier een heel fijne tijd gehad met mooie herinneringen.

In de herfst van 1945 hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet op een feestavond in De Beurs (later de Hema) aan de Noorderhaven in Harlingen en ze trouwden op 3 april 1947. De loco-burgemeester de heer Krol was bij hun huwelijk de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij vroeg toen nog waar Achtkarspelen lag. Omdat de trouwkoetsjes te laat kwamen is de fotograaf weggegaan en zijn er dus geen foto’s van toen.

Kees ging na de periode van de gezagstroepen werken bij Suikerwerkfabriek Frisia. Eind 1954 werd hij conducteur op de tram van het Gemeente Vervoer Bedrijf in Amsterdam. Het gezin met twee dochters verhuisde in 1955 naar Amsterdam en daar werden nog een dochter en een zoon geboren.
Kees is opgeklommen tot magazijnmeester van het Gemeente Vervoer Bedrijf en was dit tot zijn pensioen.
Jo heeft met veel vreugde de kinderen grootgebracht. Ze naaide en breide graag en mocht ook graag lekker koken. En toen de kinderen ouder werden heeft ze nog enige cursussen gevolgd.

Kees en Jo kwamen in 1989 terug naar Harlingen, naar plan Zuid vlakbij de Wilhelminastraat waar ze tot 1955 hadden gewoond. In de Prins Clausstraat waren 55+ woningen gebouwd, een huis met een geweldig uitzicht op de Stenen Man en een tuin, waar Jo veel plezier aan heeft beleefd. In 2007 gingen ze in een flat aan de Bolswardervaart wonen, nog steeds in hetzelfde buurtje en vertrouwde omgeving.
Regelmatig reden ze in de auto samen overal heen omdat de kinderen door het hele land wonen. Ook gingen ze toen nog steevast ieder jaar op bezoek bij een nicht in Limburg.

Sinds 8 februari 2012 wonen zij in Almenum en zijn nog steeds zeer betrokken bij het wel en wee van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Kees en Jo komen uit sterke geslachten, want het is toch wel bijzonder dat ook de ouders van Kees en Jo, respectievelijk hun 65-jarig en 60-jarig huwelijksjubileum hebben gevierd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda