Nieuws

Peter Glasbeek nieuwe wethouder Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Peter Glasbeek (57) uit Leiderdorp wordt zeer waarschijnlijk aangesteld als wethouder in Harlingen. Glasbeek was eerder onder andere wethouder in Leiderdorp. Hij wordt volgende week woensdagavond in een extra raadsvergadering voorgedragen als kandidaat-wethouder. De raad zal dan over zijn aanstelling stemmen.

Update: dit bericht is aangevuld na een gesprek met Glasbeek

Peter Glasbeek (PvdA) wordt voorgedragen door een commissie met vertegenwoordigers van Frisse Wind, Harlinger Belang, D66, SP en ChristenUnie. Hij solliciteerde niet eerder op de vacature van wethouder in Harlingen en de commissie koos hem uit 29 sollicitanten.

Glasbeek volgt Jan de Boer op, die niet was opgewassen tegen het politieke klimaat in Harlingen en na ruim een jaar plotseling opstapte. Glasbeek deinst niet terug voor de polarisatie in Harlingen. “Je moet gewoon ook door dat soort periodes heen”, zegt hij. “Het is verstandig om in rust en met respect voor elkaar te opereren.”

Peter Glasbeek is getrouwd en vader van drie studerende zoons. Hij was van 2005 tot 2010 wethouder in Leiderdorp. Daar kreeg hij “behoorlijke verknochtheid voor lokaal bestuur”. Glasbeek weet al het één en ander over Harlingen. “Mijn moeder heeft er gewoond”, vertelt hij. “Ze leest de Harlinger Courant nog steeds. Ze woont al decennia in het Westen maar heeft die band nog steeds.” Glasbeek wil zo spoedig mogelijk na zijn aanstelling een woning gaan huren in Harlingen.

Overigens is aanstelling van Glasbeek opmerkelijk, omdat hij van PvdA-huize is. De Harlinger PvdA-afdeling en het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA riepen onlangs hun achterban nog op om vooral niet te solliciteren naar de functie van wethouder in Harlingen. De PvdA zit in de oppositie en wil niet tegen “één van je eigen rode familie” oppositie voeren.
Glasbeek zag de oproep van Centrum voor Lokaal Bestuur toen hij al gesolliciteerd had. “Ik vond de argumenten niet sterk genoeg om me terug te trekken”, zegt hij. Volgens Glasbeek komt het ‘dualisme’ de politieke discussie in de raad ten goede. Wethouder Maria le Roy is tevens van PvdA-huize.

In Leiderdorp had Glasbeekonder andere de volgende beleidsterreinen in zijn portefeuille: Werk en Inkomen, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Jeugdbeleid, Wijkgericht werken, Onderwijs en Kinderopvang, Milieu en Afval, en Personeel en Organisatie.
Hij was daarnaast in de periode 2006-2010 lid van het Dagelijks Bestuur van de regio Holland-Rijnland met als portefeuille Verkeer en Vervoer. Voor zijn wethouderschap was hij werkzaam in diverse managementsfuncties in het bedrijfsleven, onder meer bij Rann B.V., EnerTel N.V. en Fokker Aircraft B.V.

|Doorsturen

BuienradarAgenda