Nieuws

Oud Harlingen verwelkomt 1400ste lid

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Ondanks de hardnekkige mist waren vrijdagavond weer veel mensen naar Trebol gekomen, voor de jaarlijkse najaarsvergadering van de vereniging Oud Harlingen. Om acht uur heette voorzitter Anneke Visser iedereen van harte welkom. Met de komst van de vele oud-Harlingers kun je deze avond zo langzamerhand typeren als een kleine re?nie, met cabaret met zang van de ?Harlinger Bontsjes? en de befaamde films gespeend van de nodige Harlinger humor. Heel gezellig en echt even een avondje uit. Door Ubbo Posthuma

De voorzitter wees nog even op het subsidiefonds voor kleine restauraties. Volgens haar beginnen de aanvragen leuk op gang te komen. Zij riep eigenaren van monumenten willen op om niet te aarzelen. “Dien een aanvraag in voor een subsidie voor het plaatsen van bijvoorbeeld stoepkettingen, de oorspronkelijke naam op uw huis, het restaureren van een gevelsteen, etcetera.” Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij Oud Harlingen.
Sinds de voorjaarsvergadering zijn er weer vijf muurreclames gerealiseerd, vertelde voorzitter Visser. “De reacties van de huiseigenaren en de Harlingers zijn zeer positief. We hebben het geluk dat decoratieschilder Klaes Posthuma, de in de stad woont. Volgend jaar gaan we zeker door met dit project.”

Na enkele mededelingen werd Jacqueline de Haan-Outhuyse naar voren geroepen. Voorzitter Visser feliciteerde haar als 1400ste lid van Oud Harlingen. “Wij zijn erg blij dat jij, als jonge Harlingse lid bent geworden van onze vereniging. Je vader, echte ouwe seun, was nog niet lid en je hebt hem dus ook meteen maar een cadeau-abonnement gegeven. Een goeie zaak”. Namens het bestuur ontving Jacqueline een cadeautje en Visser sprak de hoop uit dat meer jonge leden zullen volgen.

Jan Meester maakte van de rondvraag gebruik om melding te maken van de restauratie van pand Noordijs 11. Ooit was dit het Arbeidsbureau en zodoende een Rijksgebouw. Om de ankermuur te restaureren, werden door de Rijksdienst gaten in de muur gemaakt, die later met afwijkende stenen werden dichtgemaakt. Ook het voegsel zag er volgens de heer Meester niet uit. Nu het pand in particulier bezit is gekomen, heeft de familie het pand opnieuw met veel liefde opgeknapt en alles weer in de oude staat gebracht. Hij sprak zijn waardering uit naar de bewoners en zou het op prijs stellen dat ook Oud Harlingen deze waardering aan de familie zou willen overbrengen in de vorm van een bloemetje.

Het tweede punt van Meester was de discussie over het bestemmingsplan van onder meer het Welgelegenterrein en Dukdalfterrein aan de Spoorstraat. “Tweemaal heeft de wethouder een hoopgevende discussie toegezegd. Echter, de teleurstelling was dan ook groot omdat we er geen invloed meer op konden uitoefenen, aangezien alles al in kannen en kruiken was. Alles in Harlingen wordt beslist door niet-Harlingers en iemand van Hûs en Hiem.” Het was volgens de heer Meester dan ook een onaangename confrontatie tussen de man van Hûs en Hiem en het publiek. Ook de inspraak over de weg in Midlum noemde hij een farce. “Bestek en tekeningen waren er al. Ik pleit er voor om de inspraak in een vroeger stadium te houden.”

Volgens Chris Elzinga is men op het stadhuis dieper gaan nadenken over de kritiek op de (hoge) flat aan de Willemskade. “Er is nu een beter overleg tussen de Bouwvereniging, VOF en de gemeente. Hierdoor zal hopelijk worden voorkomen dat verderop weer zo’n groot gebouw zal worden gebouwd”, aldus Elzinga, die denkt dat er momenteel een andere wind waait bij de gemeente.
Jeanine Otten, collectie-registrator en beheerder van het oud archief van de gemeente Harlingen, gaf nog een interessante aanvulling op haar artikel over Rinse de Ruiter in het laatste Magazine. Enkele foto’s van Stefan Elzinga verduidelijkten haar verhaal. Wie hier meer over wil weten kan terecht in museum Hannemahuis en hier het gemeentearchief raadplegen.

Vervolgens was het tijd voor een muzikaal intermezzo door elf dames die de groep ‘Harlinger Bontsjes’ vertegenwoordigden. Hun optreden begon met het ‘Ouwe Seunenlied’, gevolgd door bekende en minder bekende Harlinger liedjes. Het laatste lied was een heel bekende, namelijk ‘De Clivia’, luid meegezongen door het enthousiaste publiek. Hierbij kwam zelfs ‘Walle Geertsje’ vergezeld van haar poes de bühne op. Een leuk optreden dat door de zaal bijzonder op prijs werd gesteld en de dames een fraaie roos opleverde.
Volgend jaar hoopt de werkgroep ‘Se suuden en se wuuden’ een boekje met Harlinger liedjes, voorzien van notenschrift, uit te brengen. Er wordt door de werkgroep hard aan gewerkt om nog niet eerder gepubliceerde liedjes over Harlingen te zoeken.

Nog voor de pauze leidde voorzitter Anneke Visser de presentatie van Jan Norg in. Zij liet weten dat het bestuur in april was benaderd door een van de leden, die de aandacht vestigde op het fenomeen 'struikelstenen’. Dit zijn monumentjes voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gedeporteerd of vermoord zijn. Oud Harlingen is enthousiast over dit initiatief en zocht contact met het Centraal Comité 1945 en de gemeente Harlingen, om dit gezamenlijk op te pakken. Jan Norg vertelde vervolgens een interessant verhaal over struikelstenen, de joodse gemeenschap in Harlingen en deportaties. Anneke Visser deed een oproep om giften voor de aanschaf van de struikelstenen die 120 euro per stuk kosten. (Zie ook elders op deze site)

Na de pauze vertoonden Jan Zeinstra en Cor Balt een compilatie van gedigitaliseerde films uit de periode 1940 tot 1960. Jan voorzag de films van commentaar en Cor verzorgde de techniek. Het leverde weer mooie beelden op en het commentaar van Zeinstra én uit de zaal was weer naar genoegen. Tegen elf uur kon voorzitter Anneke Visser de najaarsvergadering sluiten, nadat ze de zaal attendeerde op de komende voorjaarsvergadering: op dinsdagavond 24 april 2012.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda