Nieuws

Oud Harlingen: ?Gemeente zet ons buitenspel?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De vereniging Oud Harlingen gaat in zee met Alderse Baas Advocaten om de belangen van de vereniging beter te kunnen verdedigen. Directe aanleiding is de wijze waarop de gemeente een bouwvergunning - tegenwoordig ?omgevingsvergunning? - verleende voor een pand in de Vijverbuurt. ?Onze bezwaren zijn niet behandeld en de vergunning is vervolgens in recordtijd verleend zonder ons daarvan in kennis te stellen?, stelt voorzitter Anneke Visser. ?En dat zijn nog niet eens alle eigenaardigheden in deze zaak. Onze doelstelling is de historische binnenstad te beschermen, maar op deze manier zet de gemeente ons buitenspel.?

De vereniging neemt daarom nu een advocaat in de arm. Het contact met het kantoor in Joure is al gelegd. Alle ruim 1400 leden wordt deze week gevraagd een gift te storten. Met het zo te vormen Juridisch Fonds wil de vereniging bij juridische geschilpunten professioneel weerwerk bieden. Visser: “Als bestuursleden zijn we nog steeds vrijwilligers, terwijl de wet- en regelgeving steeds complexer is geworden. Het nieuwe fonds maakt het mogelijk om dan toch te doen wat nodig is. Vanuit de verenigingskas wordt de eerste € 2000 in het Fonds gestort en we rekenen er op dat onze leden dit bedrag verder op peil zullen brengen.”

Bouwzaken
Het bestuur van Oud Harlingen overlegt halfjaarlijks met de wethouder en bouwde een goede samenwerking op met de medewerker Monumentenzorg. Bij bouw- en verbouwzaken gaat het echter regelmatig fout. Alle bouwvergunningen worden bekeken door een werkgroep met ter zake kundige leden die de stad op hun duimpje kennen, bijvoorbeeld door hun activiteiten als stadsgids. “Maar dat blijkt niet voldoende. Soms worden zonder tegenspraak van de gemeente tijdens de bouw nog wezenlijke veranderingen aangebracht. Dan is het resultaat anders dan het plan dat wij tevoren onder ogen kregen. En de stad is weer een stukje minder mooi geworden.” De vereniging is ook ongelukkig met het feit dat het zonder vergunning verwijderen van een stoep achteraf is gelegaliseerd. “Wij seinden de gemeente in en die legde het werk stil, om het vervolgens met terugwerkende kracht goed te keuren. Dat is niet direct wat je verwacht”, vindt de voorzitter van Oud Harlingen.

Rijksmonument
De verbouw in de Vijverbuurt is nu de spreekwoordelijke druppel. “Wij krijgen er een nare smaak van in de mond”, zegt Anneke Visser. “De zaak klopt procedureel en inhoudelijk niet. De buren zijn inmiddels naar de bestuursrechter gestapt, want ook hun bezwaren zijn niet behandeld. Het betreft nota bene een rijksmonument. Voor een stad die trots zegt te zijn op zijn monumenten verdient dit zacht gezegd niet de schoonheidsprijs.” De vereniging wil in een gesprek volgende week opheldering van de gemeente over de gevolgde procedure en overweegt een klacht in te dienen als er geen afdoende verklaring op tafel komt.

|Doorsturen

BuienradarAgenda