Nieuws

Najaarsmeeting Oud Harlingen: Gemeente koopt tabaksfabriek

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Het afgelopen jaar deed de gemeente de nodige moeite om de Cocosfabriek aan de Kimswerderweg van de hand te doen. In vroeger tijden kocht diezelfde gemeente echter met graagte panden aan, zoals in 1959 de tabaksfabriek en -winkel De Groenlandsvaarder. Over deze fabriek en haar laatste directeur Rinse de Ruiter verhaalt Jeanine Otten van het gemeentearchief komende vrijdag tijdens de najaarsbijeenkomst van de vereniging Oud Harlingen.

De lezing wordt toegevoegd aan het programma van de avond, zodat niet alleen de zaal maar ook de agenda vrijdag weer boordevol zal zijn. ‘In het onlangs verschenen Magazine van de vereniging is een artikel aan Rinse de Ruiter gewijd’, vertelt voorzitter Anneke Visser van Oud Harlingen, ‘Maar dat was nog niet van de pers of Jeanine Otten stuitte op allerlei nieuwe gegevens over deze bijzondere Harlinger. Het leek ons een leuk idee daar in het programma nog een plaatsje voor te zoeken. Een extraatje dus.’

Ernst en luim
De leden van de vereniging krijgen vrijdag zowel ernst als luim voorgeschoteld. De heer Jan Norg zal een korte lezing houden over de joden, die in de Tweede Wereldoorlog uit Harlingen werden weggevoerd. Samen met het Centraal Comité 1945 wil Oud Harlingen aanhaken bij een internationaal project, waarbij voor elke persoon een klein herdenkingsmonumentje wordt gerealiseerd voor zijn of haar laatste woonhuis. In Harlingen gaat het om een vijftiental adressen. Bestuurslid Chris Elsinga zal toelichten hoe het CC 1945 en Oud Harlingen deze oorlogsmonumentjes in de loop van 2012 willen realiseren.

Harlinger taaltsje
Op het programma staat verder een muzikale bijdrage, zo Harlings als het maar kan. Bijna traditiegetrouw zal het Filmfonds van de vereniging na de pauze historische filmbeelden tonen. Dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Harlingen kon het afgelopen jaar weer een aantal nieuwe oude rolprenten worden gedigitaliseerd. Cor Balt draagt als technische steun en toeverlaat weer zorg voor de techniek en Jan Zeinstra voor ongezouten commentaar. Het Harlinger taaltsje viert dus weer hoogtij, vrijdag vanaf 20.00 uur in Trebol.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda