Nieuws

KNRM Harlingen in actie voor rokend schip

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN/VLIELAND - Zaterdag werd de jaarlijkse Kuiper-Brandarisrace gehouden, een zeilrace van Harlingen naar Terschelling voor traditionele charterschepen van de bruine vloot. Dit jaar waren er 81 deelnemende schepen. De reddingboten van de KNRM-stations Vlieland en Harlingen waren hierbij preventief aanwezig. Rond tien over twaalf kwam de melding dat er op 2 mijl vanaf Harlingen in de Boontjes het zeiljacht Norfolk voer met sterke rookontwikkelingen.

De reddingboot Veronica was als eerste ter plaatse en zette een opstapper over. De opstapper constateerde al gauw dat er geen groot gevaar was. Er was enige rookontwikkeling geweest, maar na een inspectieronde leek alles onder controle. De reddingboot Graaf van Bylandt maakte een sleepverbinding. 

Toch moest er iets zijn, want er kwam weer rook vrij vanuit het achterschip. In overleg met de Kustwacht werd de Harlinger brandweer gealarmeerd en ging reddingsboot Wiecher en Jap Visser-Politiek naar de haven om de brandweer op te halen. Ondertussen sleepte de Graaf van Bylandt het jacht richting de haven. De Veronica bleef stand-by voor het geval de opstapper en de bemanning van het jacht moesten worden gehaald. Maar het bleef gelukkig alleen bij lichte rookontwikkeling.  

Nog voordat de brandweerauto bij de Wiecher arriveerde, voer de Graaf van Bylandt met het zeiljacht in de havenmond en al snel lag het zeiljacht afgemeerd aan de kade. Hier inspecteerde de brandweer van Harlingen het zeiljacht en constateerde dat er een spanningsdraad tussen de motor en accu aan het smelten was. Nadat de eigenaar in overleg met de brandweer de accupolen had losgekoppeld was de situatie onder controle. De Wiecher heeft het schip samen met de Veronica naar een scheepsmonteur gebracht in de Zuiderhaven. De Graaf van Bylandt ging terug naar het wedstrijdveld. Nadat het jacht was afgemeerd in de haven zijn ook de Wiecher en Veronica terug gegaan naar de wedstrijd.

De 18e Kuiper-Brandarisrace verliep zonder problemen. De Graaf van Bylandt en de Wiecher assisteerden alleen het charterschip Overwinning tijdens de terugtocht naar de Harlinger haven in verband met motorproblemen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda