Nieuws

Kamer praat alweer over erfpacht

Door Jeroen Pietersma
TERSCHELLING/VLIELAND - Voor de vijfde keer in het slepende conflict tussen pachters en Staatsbosbeheer gaat de vaste kamercommissie voor Economische zaken, Landbouw en Innovatie zich buigen over de erfpacht op de waddeneilanden. Op de agenda van 3 april aanstaande. staat onder meer het antwoord van staatssecretaris Henk Bleker op de brief van de Stichting Gedupeerden particuliere erfpachtcontracten Staatsbosbeheer. Ook de brief van het ministerie van Financi?n over de erfpachtkwestie komt aan de orde.

Voorzitter Martinus Kosters van de Vereniging Terschellinger Erfpachters (VTE) noemt het uitzonderlijk dat een onderwerp als deze tot vijf keer toe in de Kamer wordt besproken. “Het illustreert de complexiteit en de starre houding van Staatsbosbeheer”, zegt Kosters. Hij denkt en hoopt dat het einde van het meer dan tien jaar durende conflict nu eindelijk in zicht is, maar verwacht dat veel huizenbezitters op de eilanden bij de aankoop van de grond in financiële problemen komen door onredelijke taxaties.
“Taxateurs mogen bij de waardebeoordeling geen rekening houden of het onroerend grond is gebouwd op eigen of erfpachtgrond”, legt Kosters uit. “De taxaties zijn op Terschelling in het afgelopen jaar door enkele verkopen van huizen op eigen grond met zestig procent omhoog gegaan. Die transacties dienden als basis voor de WOZ-waarde. Daardoor komen de eigenaren in de val; ze kunnen de kavels straks niet betalen en zijn tot verkoop gedwongen. Omdat er straks gelijktijdig meerdere huizen op de markt komen, zal dat weer een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs.”
Voor een kavel van 750 vierkante meter moest onlangs 300.000 euro worden betaald.

|Doorsturen

BuienradarAgenda